02 Temmuz 2015 17:49

Emekliye intibakta sürpriz

Paylaş

Eksik intibak aldığından dolayı mahkemeye başvuran emekli için hazırlanan bilirkişi raporu umut oldu. Bilirkişi davacının aylık 264 lirasının eksik yatırıldığını belirledi. Ankara 3. İş Mahkemesi emekliyi haklı bulursa dosyanın Anayasa Mahkemesine gitme yolu açılmış olacak.

Bugün gazetesinin haberine göre Ankara 3. İş Mahkemesinde görülen emeklilerin intibak davasına sunulan bilirkişi raporu ile 1999 sonrası emekli olanlara maaş artış umudu doğdu.

Bilirkişi, 1 Nisan 2001 itibariyle emekli olan vatandaşa, 2000 öncesi için çıkarılan İntibak Yasası’ndan yararlandırılmadığı için aylık 264 TL eksik ödeme yapıldığını belirledi.

Türkiye Emekliler Derneği tarafından takip edilen davada, 1 Nisan 2001 itibariyle emekli olan bir vatandaş, 2000 öncesi için çıkarılan İntibak Yasası’nın kapsamı nedeniyle haksızlığa uğradığını belirterek, düzenlemenin ortadan kaldırılarak eşitsizliğin giderilmesini istedi.

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, Ocak 2000 öncesini kapsayan İntibak Yasası’na dahil edilmemesi nedeniyle eksik ödeme yapıldığı kayıt altına alınırken, Ocak 2013 itibariyle emekli maaşı 1191 TL olan vatandaşa aynı tarih itibariyle 1455 TL aylık ödenmesi gerektiği belirlendi. Böylece davacı emekliye Ocak 2013 maaşı esas alınarak, 264 TL aylık eksik ödeme yapıldığı ortaya çıktı.

GÖZLER ANAYASA’DA 

Bilirkişi, haksızlığın düzeltilmesi için Anayasa Mahkemesinin “son tahsis talep tarihi ya da ölüm tarihini” Ocak 2000 olarak belirleyen yasa maddesini iptal etmesi veya yeni yasa çıkarılması gerektiğini belirtti.

350 LİRAYA KADAR ARTMIŞTI 

Anayasa Mahkemesi, mahkeme ya da emeklinin bireysel başvurusu ile gelecek talebi yerinde bulursa ilgili yasa maddesini iptal edecek. Bu durumda 1999 sonrası emekli olanlara intibaktan yararlanma yolu açılacak. 

İntibak Yasası’nın çıkması ile ocak 2000 tarihinden önce emekli olanlara, gösterge ve emeklilik durumlarına göre değişerek, 10 TL ile 350 TL arasında aylık maaş artışı sağlanmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ferdi kaza sigortalarının üzerine yatılıyor: 2 milyon kazazede hakkını alamıyor!

SONRAKİ HABER

MHP’li Belediye Başkanı’ndan nefret söylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...