29 Haziran 2015 15:22

Diyarbakır'da Şeyh Sait ve 47 arkadaşı anıldı

Paylaş

Şeyh Sait Derneği öncülüğünde Diyarbakır Şeyh Sait Meydanı'nda 1925 yılında katledilen Şeyh Sait ve 47 arkadaşı için anma gerçekleştirildi. Anmada son dönemlerde Şeyh Sait Serriyeleri ismini kullanarak kontra faaliyetlerde bulunan gruplara da sert tepki gösterildi. 

Şeyh Sait ve arkadaşlarının idam edilişinin yıldönümü dolayısıyla Şeyh Said Derneği, Şeyh Said Meydanı'nda basın açıklaması geçekleştirdi. Anmaya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, HDP Diyarbakır Milletvekili Nimettullah Erdoğmuş, Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek, DTK, Demokratik İslam Kongresi, birçok STK temsilcisi ve çok sayıda yurttaş katıldı. "Şehit namirin" sloganları atılan ve pankartları açılan anmada, Şeyh Sait posterleri taşındı. Şeyh Sait ve katledilen 47 dava arkadaşının tek tek isimleri okundu. Açıklama öncesinde Şeyh Sait ve dava arkadaşları için saygı duruşunda bulunuldu. 

Şeyh Sait Derneği üyesi Ali Rıza Fırat, 90 yıl önce Kürtlerin önderleri şahsında darağacında yok edilmek istendiğini belirtti. Fırat, "29 Haziran bu halkı inançsızlaştırma, iradeleştirme ve öncülerini yok etmek istediler. İdamlar öncesi ve sonrasında yaşanan katliamlar, işkenceler toplu infazlar ve planlı sürgünler Kürtlerin Türkleştirilme amaçlarının yöntemi olarak denenmiş ancak geldiğimiz merhalede başarısız olmuştur" dedi.

'ORTAYA ÇIKAN SERRİYELER, ŞEYH SAİT’E HÜRMETSİZLİK VE HAKARETTİR’ 

Son günlerde kendilerine Şeyh Sait Serriyeleri ismini takan bir grubun faaliyetlerini, eylemlerini gördüklerini belirten Fırat, "Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Kürtlere ve kurumlarına yönelen hiçbir gücün Şeyh Sait Efendinin ismini kullanarak saldırmasını asla tasvip etmiyoruz. Bu durum en hafif deyimiyle hürmetsizliktir, hakarettir. Şeyh Sait Serriyeleri ismini kullanan bu grubun Şeyh Sait Efendi ve dava arkadaşlarının misyonu ve aileleri ile hiçbir ilgisi yoktur. Şeyh Sait Efendi'nin yolu Kürtler arası birliğin ve hak davaların yoludur" dedi. 

Ardından konuşan Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek ise, "90 yıl önce Kürt liderlerinin açtığı yol, bugün Kobanê'de devam ediyor. Büyük bir inançla Kürt halkı 4 parça Kürdistan'da direniyor. Direnen Kürt halkının kazanacağına inancımız sonsuzdur" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tarifeler yarından itibaren değişecek: Elektriğe zam

SONRAKİ HABER

MGK toplantısı sona erdi: IŞİD, PYD ve Paralel Devlet vurgusu yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...