26 Haziran 2015 10:36

AKP ve CHP’den karşılıklı koalisyon jestleri

Koalisyon tartışmalarında ibre AKP-MHP’den, AKP-CHP’ye dönmeye başladı. Geçtiğimiz hafta bakanlıklarda bile anlaştıkları iddia edilen AKP-MHP koalisyonu iddiası yavaş yavaş yerini AKP-CHP koalisyonuna bırakıyor.

Paylaş

Koalisyon tartışmalarında ibre AKP-MHP’den, AKP-CHP’ye dönmeye başladı. Geçtiğimiz hafta bakanlıklarda bile anlaştıkları iddia edilen AKP-MHP koalisyonu iddiası yavaş yavaş yerini AKP-CHP koalisyonuna bırakıyor. Zira CHP’nin Deniz Baykal’ı Meclis Başkanı adayı olarak göstermesi, Baykal’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi akıllara yeni bir koalisyon mu doğuyor sorusunu getirdi.

Son olarak, Cumhuriyet gazetesine konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 17-25 Aralık, MİT TIR’ları gibi konuları da yeniden gündeme alacaklarını, ancak bu konuda ‘rövanşist olmayacakları’ açıklamasına Başbakan Ahmet Davutoğlu’dan ‘olumlu buluyoruz’ yorumu geldi.

Davutoğlu, AKP MYK’sı sonrası Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın AKP’nin Meclis Başkanı adayı olduğunu açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazeteci Davutoğlu’ya Kılıçdaroğlu’nun AKP ve CHP koalisyonuna ilişkin “Güven sorunu var ama rövanşizmle hareket edilmez” ifadesini hatırlattı ayrıca “Deniz Baykal’ın aday olarak gösterilmesi ilk işaret olarak yorumlanıyor. Siz nasıl okuyorsunuz” sorunu yöneltti.

Davutoğlu,  “Sayın Baykal çok tecrübeli bir siyasetçidir. Geçici Meclis Başkanımız olarak da hepimizin saygıyla yaklaşması gerekir. Ancak sayın Baykal, CHP’nin adayıdır. Partimizin adayı da sayın İsmet Yılmaz’dır. Koalisyon görüşmeleri başlamadan, sanki pazarlık parçası gibi telakki edilmesini kesinlikle doğru bulmam. Ve en büyük gruba sahip olan parti olarak da siyasi teamüller bir iki istisna dışında, meclis başkanının en büyük siyasi gruba sahip partiden çıkmasıyla meydana gelmiştir. Hürmetimiz, saygımız vardır ama meclis başkanlığı konusu koalisyon görüşmelerinin bir parçası değil. karşılıklı görüşler fikirler beyan edilmiştir” ifadelerini kullandı.  Davutoğlu Kılıçdaroğlu’nun Cumhuriyet gazetesinde yaptığı “Güven sorunu var ama rövanşizmle hareket edilmez” açıklamasını da, olumlu bulduğunu aktardı. Davutoğlu “Seçimin ilk günlerinde söz konusu olan yüzde 60’lık blok gibi yaklaşımlardan sonra görüşmelerin yaklaştığı dönemde, her türlü görüşe açık olduğunu vurgulaması önemlidir. Bizim için de dün de vurguladım. Cumhurbaşkanlığı makamına gösterilmesi gereken saygı, sadece cumhurbaşkanımızın partimizin genel başkanlığı, başbakanlığı dolayısıyla değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst makamı olması hasebiyle bu tartışmaların dışında tutulması gerektiğini düşündük. Ve o açıdan diğer konularda rövanşizm gibi bir yaklaşım olmaması doğrudur. Ümit ederim ziyaretlerimiz gerçekleştiğinde olumlu adımlar atılır” dedi.


'RÖVANŞİST OLMAYACAĞIZ'

Cumhuriyet gazetesine konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hiçbir koalisyon formülünde ‘yedek lastik’ olmayacaklarını söyledi. Üç muhalefet partisiyle koalisyon ihtimalinin artık uzak olduğunu söyleyen CHP lideri, hükümeti kurma görevini almasının ardından Davutoğlu ile ‘önyargısız bir şekilde’ 14 ilkeyi temel alan bir eksende görüşeceklerini belirtti.

Kılıçdaroğlu, 17-25 Aralık, MİT TIR’ları gibi konuları da yeniden gündeme alacaklarını, ancak bu konuda “rövanşist olmayacaklarını” söyledi. AKP’yi kastederek, “Eğer bizim arzu ettiğimiz koşulları kabul ederlerse, Türkiye hukukun onarıldığı, demokrasinin güçlendiği bir hükümete kavuşmuş olur” diyen Kılıçdaroğlu, bunun “Sadece Davutoğlu’nu değil, Türkiye’yi kurtaracağını, saygınlığını artıracağını” ifade etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

KCK: AKP suç ortaklığından kurtulamaz

SONRAKİ HABER

Hafta sonu serin ve yağışlı hava geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...