24 Haziran 2015 15:58

Dünyalarımız Farklı Ama Sınavımız Aynı

Sevgili hayatımızı mahveden ÖSYM; Bugün sana ne kadar adaletsiz bir sistem olduğundan bahsedeceğim. Malum YGS'yi atlatalı 3 ay 4 gün 14 saat 53 dakika oldu. LYS'yi de yeni atlatmış bulunmaktayız.

Paylaş


Funda SANCARBARLAS
Halil Akkanat Çok Programlı Lisesi
Esenyurt

Sevgili hayatımızı mahveden ÖSYM; Bugün sana ne kadar adaletsiz bir sistem olduğundan bahsedeceğim. Malum YGS'yi atlatalı 3 ay 4 gün 14 saat 53 dakika oldu. LYS'yi de yeni atlatmış bulunmaktayız. Sonuç olarak ya çok başarılı ve mutlu olacağız ya da çok başarısız ve mutsuz olacağız. Maalesef 5 şıklı bir soru değil bu. Sallama gibi bir imkanımız da yok. Yani önümüzde iki seçenek var. Sanıyorlar ki seçme hakkı bizde.
Aslında anlatmak istediğim şey 'eğitim farklılığı'. En büyük örneğini de bizzat okuduğum okuldan verebilirim. Halil Akkanat Çok Programlı Lisesi; öğretmenlerin öğrencileri muhatap olarak görmediği, ders anlatmayıp oturduğu, anlatsa bile ön sıralardaki öğrencilere anlattığı bir okul maalesef. (İstisna olan hocalarımız da var tabi)
Hiçbir sosyal aktivitenin olmadığı, bununla birlikte yeri geldiğinde tiyatro gibi aktivitelerin yasaklandığı bir okul... Çok uzak değil; hemen bitişiğinde de Okyanus Koleji var. Muazzam hocalar, dersler, sosyal aktiviteler, yabancı dil dersleri vs... İnanır mısınız, okulun içinde atçılık kulübü bile var. Bir okulun çıkışlarında kanlı bıçaklı kavgalar olurken diğer okulun çıkışlarında kültürel etkinlikler oluyor. Birinin öğrencileri evlerine yürüyerek giderken, diğerinin okulunun önüne lüks arabalar geliyor.
İşte bu iki okuldan sınavlara giren iki öğrenci düşünelim. Elbette yollarımız bir yerde kesişecekti. Ortak sorunlarımız var çünkü. Onlardan biri de: ÖSYM! Peki bu iki farklı öğrencinin aldıkları eğitim gerçekten eşit mi? Cevabı ortada.
Bir okulda belki dershaneye gidecek parası olmayan aynı zamanda okulun yetersiz olduğunu düşünen öğrenciler varken, diğer okulda hem dershane hem özel okul hem de yeterli bir okul eğitimi alan öğrenciler var. 
Peki ÖSYM'nin bizden istediği ne? Önce bizi rakipleştirmek, sonra da bu zorlu rakipleri karşımıza çıkarmak. Bu sistem onlarla aramıza tellerden sınır çekmiş. Ne kadar adaletsiz bir sistem olduğunu görmemek için kör olmak lazım. Bu farklılığı gözümüzün içine sokmak için de aralarında uçurum olan iki okulu yan yana yapmışlar adeta! İki farklı eğitim, iki farklı öğrenci ama aynı sınav! 
Bize verilen sınav kalemlerinin üzerinde yazan 'Emeğiniz emanetimizdir.' yazısı ne kadar da samimiyetsiz. Evet çok sevgili ÖSYM; ikimiz birden sevinemedik, önümüze bakalım...

ÖNCEKİ HABER

Birlikte Öğreniyoruz

SONRAKİ HABER

Gelecek Mücadelemizde Buluşalım!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...