24 Haziran 2015 14:13

Mutlu Hayvanları İyi Niyetli Zenginler Yer

Sosyal medyada bir süredir işkence edilen veya katledilmiş köpek fotoğraflarının bulunduğu ‘#StopYuLin2015’ tag’i dolaşıyor. Her yıl Çin’in Yulin kentinde düzenlenen “köpek yeme festivali”nin iptal edilmesi için hayvan hakları savunucularının başlattığı kampanya, kısa sürede vegan,vejetaryen kesimler dışında da epey destek buldu. Geçtiğimiz ay birçok kentte festivale yönelik protesto yürüyüşleri düzenlendi. Fakat gerek ülkemizde gerekse dünyada, vegan ve vejetaryenlerin bir kısmını da kapsayacak şekilde, festivale karşı çıkılan başlıca nokta ‘sadık dostumuz olan’ köpeklerin öldürülmesi.

Paylaş

Buse VURDU
ODTÜ

Sosyal medyada bir süredir işkence edilen veya katledilmiş köpek fotoğraflarının bulunduğu  ‘#StopYuLin2015’ tag’i dolaşıyor. Her yıl Çin’in Yulin kentinde düzenlenen “köpek yeme festivali”nin iptal edilmesi için hayvan hakları savunucularının başlattığı kampanya, kısa sürede vegan,vejetaryen kesimler dışında da epey destek buldu. Geçtiğimiz ay birçok kentte festivale yönelik protesto yürüyüşleri düzenlendi. Fakat gerek ülkemizde gerekse dünyada, vegan ve vejetaryenlerin bir kısmını da kapsayacak şekilde, festivale karşı çıkılan başlıca nokta ‘sadık dostumuz olan’ köpeklerin öldürülmesi.

İYİNİYETİN TUTARSIZLIĞI 

Kurban bayramlarında milyonlarca koyun ve dananın öldürülmesini, yılbaşlarında hindilerin gecenin en özel yemeği kabul edilmesini ve hatta Vietnam’daki domuz doğrama festivalini bu kadar konuşmayışımızı, bu hayvanların yıllardır bu maksatla yetiştirilmiş ve toplum tarafından bu yönüyle tanımlanmış olmasına bağlayacaksak hemen ekleyelim: Kore,Çin,Vietnam gibi ülkelerde de uzun yıllardır bazı köpekler örneğin Chow Chow, tam bu amaçlarla, besi hayvanı olarak yetiştiriliyor. Yoksul halk ise ”daha iyi” bir cins seçebilme durumu olmadığından yaşadıkları bölgedeki herhangi bir köpek türünü yiyecek olarak görmek durumunda kalmıştır. İşte tam da bu yüzden,yaşam hakkını ikinci plana atarak,“sadık dostumuz” olmaktan ileri gidemeyen köpeklerin katledilmesine karşı çıkışımız böylesine  iyi niyetli bir tutarsızlıkta dolanmaktadır. 

GÖNÜL RAHATLIĞI İLE YİYİNİZ(!)

Her geçen gün daha da acımasızlaşıp genişleyen, doğayı talan eden et endüstrisi ise bazen sebzelerden bile ucuza et sunabiliyorken öte yandan yine kendi içinde “mutlu et” gibi yeni formüller geliştirip “organik” ve “sağlıklı” tabir edilen, lüks marketlerden edinilebilecek ve tabi zenginlerin arasında  yayılan yeni bir “vicdanlı tüketim” anlayışı yaratıyor. Birçok büyük et üreticisi, 5-10 yıl içerisinde daha geniş alanlı grup ağıllarına geçileceğini, böylece hayvanların çok daha iyi koşullarda kesime hazırlanacağını müjdeliyor. Yaşamlarını büyük çiftliklerde “mutluca” geçiren ve sözümona canı acımadan öldürülen hayvanların etleri, yine son derece iyi niyetli zengin insanlar tarafından gönül rahatlığıyla tüketiliyor.

İNSANİ SÖMÜRÜNÜN VİCDANI

Böylesine iyi niyet ve vicdan karmaşası içinde ilerleyen hayvan hakları savunuculuğu ise hem yeni bir “insani” sömürüyü yaratıyor hem de hâlihazırda canavarlaşan et endüstrisinin değirmenine bolca su taşıyor. Vicdanı her savununun ilk şartı sayan anlayış ne yazık ki kapitalistleri durduramıyor.  Yulin’den büyük çiftliklere hayvan hakları savunucularına düşen ise bir nebze daha vicdanlı kapitalistler ummak değil, yaşam hakkını da savunarak et endüstrisine karşı mücadeleyi büyütmek oluyor. 

 

ÖNCEKİ HABER

Hendek 500 metreyi buldu!

SONRAKİ HABER

Valilik, adı Kenan Evren Caddesi'ne verilen Erdal Eren'i sordu: Kimdir, hizmetleri nelerdir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa