23 Haziran 2015 11:00

25. dönem milletvekillerinin yemin töreni sona erdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, 25. Dönem Genel Seçimleri ile belirlenen 550 milletvekili yemin ediyor.

Paylaş

TBMM, 25. Dönem Genel Seçimleri'nin ardından seçilen milletvekillerini karşılamak için hazırlıklarını tamamladı. Mazbatalarını alan milletvekilleri Parlamentoya kayıtlarını yaptırdı.

TBMM Başkanlığı devir teslim töreni saat 13.30'da yapıldı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, görevini Deniz Baykal'a devretti. Ardından, en yaşlı üye sıfatıyla Meclis Başkanlığı yapacak olan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, saat 14.00'de TBMM Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. TBMM Genel Kurulu'nda 25. Dönem 1. Yasama Yılı Açılışı ile 25. Dönem Milletvekilleri Ant İçme Töreni ise saat 15.00'te başladı.

Geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal'ın açılış konuşmasının ardından milletvekillerinin yemin töreni başladı. Baykal konuşması sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 2 kez 'Sayın Cumhurbaşkanı' diye hitap etti.

Genel Kurul'da ilk yemini AKP Bursa Milletvekili Bennur Karaburun yaptı. Karaburun'un kürsüye gelmesi için rampa hazırlandı. Karaburun'un yemin etmesinin ardından rampa görevliler tarafından kürsünün önünde alındı. Daha sonra 25. dönem milletvekilleri sırayla yemin etmeye başladı.

TBMM 25. Dönem milletvekilleri Genel Kurul’da yeminlerini etti. Dün saat 15.00’te başlayan yemin töreni, saat 00.40’ta sona erdi. Genel Kurul’da yemin eden son parti lideri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli yemin ettikten sonra kendisini Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlar da alkışladı. Davutoğlu ve bakanların büyük kısmı, Bahçeli ayrıldıktan sonra Genel Kurul’dan ayrıldı. 

Törende yemin etmeyen 6 milletvekili, Genel Kurul’a ilk katıldıkları gün yeminlerini edecekler. Yemin etmeyen vekiller ise şöyle: Adana milletvekili Talip Küçükcan, Adana milletvekili Rıdvan Turan, Ankara milletvekili Ayşe Gülsüm Bilgehan, Ankara milletvekili Ahmet Haluk Koç, Bitlis milletvekili Mizgin Irgat ve Muş milletvekili Ahmet Yıldırım. 

En yaşlı üye ünvanı ile CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal’ın geçici başkanlığında toplanan milletvekillerini yemin etme töreni 9 saat 9 dakika sürdü. Üçü AKP’den biri CHP’den ikisi de HDP’den olmak üzere 6 milletvekili yeminlerini tekrar etti. Deniz Baykal, iftar saati yaklaştığı sırada saat 20.20’de oturuma bir saat ara verdi. Baykal ara vermeden önceki bölümde 3’ü AK Parti’den biri CHP’den 4 milletvekili yeminlerini tekrar etmişlerdi. 

Aradan sonra saat 21.20’de başlayan oturumda ise iki milletvekili, yanlış okudukları için yeminlerini tekrarladı. Yeminlerini tekrarlayan iki milletvekili de HDP milletvekilleri oldu. HDP Mardin milletvekili Mehmet Ali Aslan, yemin metninde geçen “büyük Türk milleti önünde” ifadesini “büyük Türkiye milleti önünde” şeklinde okuduğu için yeminini tekrarladı. HDP Mersin Enise Güneyli de metinde geçen “insan haklarından” ifadesini “insan kaynaklarından” şeklinde okuduğu için yeminini tekrar etti. 

Parti liderlerinden ilk yemin eden ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş oldu. Demirtaş’ın ardından sırasıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yemin etti. Parti liderleri yeminlerini ettikten sonra Genel Kurul’dan ayrıldı. Genel Kurul’da en uzun süre bekleyen lider Devlet Bahçeli oldu. 

Bahçeli yemin ettikten sonra Genel Kurul’dan ayrıldığı sırada Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanların büyük kısmı da Genel Kurul’dan ayrıldı. Davutoğlu ve bakanlar, Bahçeli yemin ettikten sonra kendisini alkışladı. İkinci bölümde yemin edenler arasında HDP Şanlıurfa milletvekili Dilek Öcalan, HDP EŞ Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, AK Parti Trabzon milletvekili Süleyman Soylu gibi isimler yer aldı. Oturumun sonunda Deniz Baykal, Meclis Başkanlığı seçimlerinin 30 Haziran Salı günü yapılmasına ilişkin önergeyi okudu. Önerge milletvekilleri tarafından oy çokluğuyla kabul edildi.

 MİLLETVEKİLLERİNİN OKUDUĞU YEMİN METNİ

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

Yemin töreninin ardından Meclis Başkanı seçim süreci başlayacak. Aday belirleme süreci 5 gün sürecek. Sonraki 5 günde ise seçim yapılacak. Meclis Başkanlığı koltuğuna kimin oturacağı muhalefete bağlı. Uzlaşamazlarsa yine bir AKP'li isim seçilecek. (CİHAN)

KADIN VE GENÇ VEKİL SAYISI ARTTI

TBMM'de kadın vekil sayısı bu dönem en yüksek oranına ulaştı. Önceki dönem yüzde 14 oranında olan 78 kadın milletvekili sayısı bu dönem 97'ye çıkarak yüzde 17.8'e çıktı. HDP'nin 80 vekilinden 32'si kadın vekillerden oluşuyor. Böylece HDP yüzde 40 vekil oranı ile en yüksek kadın temsiline sahip parti oldu. En düşük oran ise MHP'de.

Bu arada yeni dönem meclis gençleşti. Bir önceki dönemde 51,6 olan yaş ortalaması 49.79'a düştü. En genç vekil 26, en yaşlı vekil 77 yaşında.

Meclis'teki en genç parti HDP, onu sırasıyla AKP, CHP ve MHP izliyor.

Önceki dönemle karşılaştırdığında HDP, CHP ve MHP'li vekillerin yaş ortalaması gençleşirken, AKP'li vekillerin yaş ortalaması yükseldi.

25. dönemde Meclis'te 20'li yaşlarda dokuz vekil var.

Mecliste en genç parti grubu HDP. HDP'li vekillerin yaş ortalaması 46.53. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku olarak girdikleri önceki seçimlerde yaş ortalaması 51'di.

HDP'nin 20'li yaşlarda dört genç vekili Meclis'e girdi. HDP'nin ve Meclis'in en genç vekil, 26 yaşındaki Van milletvekili Tuğba Hezer. 20'li yaşlardaki diğer HDP vekilleri Enise Güneyli (29), Burcu Çelik Özkan (29), Dilek Öcalan (28). HDP'nin en yaşlı vekilleri ise 72 yaşındaki Dengir Mir Mehmet Fırat ile Celal Doğan.

AKP YAŞLANDI

AKP geçtiğimiz dönem 48,7 ile Meclisin en genç grubuydu. Bu yıl HDP 48,7'yi aşağıya çekerken AKP'li vekillerin yaş ortalaması da yükselerek 49.21'ye çıktı.

20'li yaşlarda dört AKP'li vekil Meclis'e girdi. En gençleri 27 yaşındaki Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler. AKP'nin 20'li yaşlardaki diğer vekilleri Sena Nur Çelik (29), Mehmet Alğan (29), Abdurrahim Boynukalın (28).

AKP'nin en yaşlı vekili 73 yaşındaki Urfa vekili Seyit Eyyüpoğlu.

CHP, geçtiğimiz dönemden bu yana gençleşse de üçüncü sırada yer aldı. CHP'li vekillerin önceki dönemde 52,7 olan yaş ortalaması bu kez 50.97.

En genç CHP'li 29 yaşındaki İstanbul Milletvekili Eren Erdem. CHP'nin 20'li yaşlarda başka vekili yok.

CHP'nin en yaşlı vekili, aynı zamanda Meclis'in de de en yaşlı vekili olan 77 yaşındaki Antalya Milletvekili Deniz Baykal.

MHP ERKEK VE YAŞLI

Sadece 4 kadın vekili bulunan MHP, önceki dönemde 54 olan yaş ortalamasına göre gençleşse de 52.93 yaş ortalamasıyla Meclis'in en yaşlı grubu oldu.

20'li yaşlarda vekilin bulunmadığı MHP'nin en genç vekili 31 yaşındaki Aksaray vekili Turan Yaldır.

MHP'nin en yaşlı vekiliyse 71 yaşındaki İstanbul vekili Ekmeleddin İhsanoğlu.

Bu arada aralarında Tuncay Özkan, Hüseyin Yayman, Utku Çakırözer gibi 13 gazeteci kökenli yeni vekil meclise girdi. Bu arada sendika kökenli Memur Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Hak-İş Başkanı Salim Uslu AKP listelerinden meclise girdi.

ÖNCEKİ HABER

İlk insansı robot Pepper bir dakikada tükendi

SONRAKİ HABER

Bilirkişi raporu : Çığ uyarısı dikkate alınmadı, işçiler zorla ölüme gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...