25 Ocak 2007 01:00

Öğrencilerde karne heyecanı


İlköğretim ve ortaöğretim okullarında okuyan öğrencileri karne ve yarıyıl tatili heyecanı sardı. Yaklaşık 14 milyon öğrenci ile 600 bine yakın öğretmen, 26 Ocak Cuma günü iki haftalık yarıyıl tatiline başlayacak.
2006-2007 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi, 26 Ocak 2007 Cuma günü sona eriyor.
Öğrenciler, bu yıl yeni düzenlenmiş bir karne alacaklar. Hem ilköğretim hem de ortaöğretim karnelerine, öğrencilerin önceki sınıflara ait notlarının da yer alacağı bir bölüm eklendi. Ancak önceki sınıflara ait notlar yetiştirilemediği için bu dönem verilecek karnelere yansıtılmayacak.
İlköğretim okullarında okuyan yaklaşık 11 milyon öğrenciye, karneleriyle birlikte velilerine iletmek üzere birer mektup da verilecek. İlköğretim Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan mektupta, yenilenen ders programları ve yeni uygulamalara ilişkin bilgilere yer verilerek çocuklarının başarısı için velilere önerilerde bulunuluyor.
İkinci yarıyıl
Eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı, 12 Şubat 2007 Pazartesi günü başlayacak.
2006-2007 eğitim öğretim yılı, 19 Haziran 2007 Salı günü sona erecek. Öğrenciler, karnelerini aldıktan sonra 3 aylık yaz tatiline girecekler.
2007-2008 eğitim-öğretim yılının, 17 Eylül 2007’de başlaması planlanıyor.
Kelimelere dikkat
Bu arada, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nilüfer Voltan Acar, başarısızlıkları yüzünden çocuklarına yüklenmemeleri konusunda velileri uyararak “Başarısızlığın nedenini kendinizde de arayın” dedi.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak da öğrenci karnelerinin anne-baba ve öğretmenlerce doğru okunması gerektiğini belirtti. Prof. Yeşilyaprak, anne ve babalara, “Çocuğunuzun karnesini inceledikten sonra, önce gördüğünüz olumlu yönler ve iyi notlar üzerinde durunuz ve bunlara ilişkin memnuniyetinizi belirtiniz” önerisinde bulundu.
Velilerin, öncelikle karnelerdeki olumlu notlar üzerinde durması gerektiğini belirten Yeşilyaprak, karnedeki kırık notlara ilişkin ifadelerin “özenle” seçilmesini istedi. Yeşilyaprak, “Bu derslerden de başarılı olmak isterdin mutlaka, bu durum seni olduğu gibi bizi de üzdü ama ikinci dönem daha çok çalışman gereken dersleri görmüş olduk” gibi ifadeler kullanılmasını önerdi. Çocuğun karnesiyle ilgili kendi duygularını ifade etmesinin önemli olduğunu belirten Yeşilyaprak, “Çocuğunuzun karnesi nasıl olursa olsun onu sevdiğinizi ve değer verdiğinizi gerçekçi biçimde gösterin” dedi.
Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, çocukların başarısının başka çocuklarla, özellikle kardeşleriyle kıyaslanmaması gerektiğini de ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et