8 Şubat 2007 00:00
ÖSSye başvurular 12 Şubatta başlıyor
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş için başvurular, 12 Şubat Pazartesi günü başlıyor.
Lise müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM büroları ÖSYSde başvuru merkezi olarak görev yapacaklar. Ancak aynı adreste birden çok ortaöğretim okulunun olduğu durumlarda, bu okulların hepsine hizmet veren bir başvuru merkezi bulunacak.
Başvurularını mektupla yapacaklar dışındaki adaylar, başvuru merkezinden randevu alacaklar. Lise son sınıftakiler okullarının bağlı olduğu başvuru merkezinden, mezun durumdakiler ise istedikleri herhangi bir başvuru merkezinden randevu alabilecekler. Randevuyu aday ya da adayın bir yakını alabilecek.
Sınav ücreti
Adayların ÖSS için 40 YTL, ÖSS ve YDS için 50 YTL sınav ücretini mutlaka yatırmaları gerekiyor. Adaylar randevu gününden en az 2 gün önce sınav ücreti yatıracaklar. Ücretini yatırmayanların başvuru işlemi gerçekleştirilmeyecek.
Adayların, kılavuzla birlikte alacakları aday bilgi kontrol formunu da doldurarak, okul müdürlüklerine onaylatmaları gerekiyor. Mektupla başvuracaklar, aday bilgi formu ve eklerini bir zarf içine koyarak, başvuru süresi içinde ÖSYMye ulaştıracaklar.
ÖSSye başvuru süresi, 23 Martta sona erecek.
ÖSS, 17 Haziranda il ve ilçelerdeki 159 merkezde gerçekleştirilecek. Sınav, tek oturumda iki aşamalı yapılacak. Üniversitelerin ön lisans programlarını tercih edecek adayların sınavın ilk aşamasındaki soruları, lisans programlarını tercih etmek isteyen adayların da ilk aşamadaki soruların yanı sıra sınavın ikinci aşamasındaki soruları da yanıtlamaları gerekiyor.
Üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar, ÖSSnin yanı sıra 24 Haziranda yapılacak Yabancı Dil Sınavına (YDS) da katılacaklar. Bu yıl ilk defa ÖSS ve YDS başvuruları tek form üzerinden yapılacak.
LES, ALES oldu
Öte yandan ÖSYM tarafından yapılan Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), Akademik Personel ve Lisansüstü Sınavı (ALES) olarak değiştirildi. Bu yıldan itibaren yüksek öğretim kurumlarından belirli akademik kadrolara atanmak veya lisansüstü eğitim yapmak isteyen adaylar ALESe başvuracaklar. ALES, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere iki kez yapılacak. Sınavda 40ar sorudan oluşan Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri ile 80 sorudan oluşan sözel testi yer alacak. Testlerde yer alacak soruların niteliği daha önce yapılan LESte yer alan testlerdeki sorulara benzer olacak.
ALES ile LES arasındaki tek fark, LESte yer alan 80 soruluk sayısal testin yerine ALESte 40ar soruluk Sayısal-1 ve Sayısal-2 testlerinin bulunması. (İstanbul/EVRENSEL)
Cemal Dursun
Evrensel'i Takip Et