24 Şubat 2007 01:00
ROJEV
Metin Gür 1968de işçi olarak Almanyaya giden, 1971de, Avrupada yaşayan Türkiyeli ilericileri, aydınları içinde toplayan Avrupa Türk Toplumcular Federasyonu (ATTF) başkanlığına seçilen, Türkiyeli işçilerin sorunlarını dile getiren emekli bir işçi. Gazeteci, Araştırmacı-Yazar.
En son TKPnin Avrupa yılları kitabını okudum. Hemen her Türkiyeye gelişinde görüşür konuşuruz. Türkiye ve Almanyadan sohbet ederiz. İşçilerin yaşam öyküleri, siyasal çalışmalarını geçmişi ve bugün üzerine değerlendirmelerde bulunuruz. Her görüşmemizde, her haberleşmemizde yeni bir çalışmadan, yeni bir araştırmadan söz eder, bir karınca gibidir Metin Gür. Yaşanmış işçi öyküleri onun anlatımında başkaca duygulandırır insanı.
Sütü Küstürmek öyküsü de böyledir; Kitaba adını veren, gurbetçi kadın öykülerinden biridir; Almanyaya işçi olarak kabul edilen bir kadın, Sirkeci garında eşiyle ve daha birkaç aylık bebeğiyle vedalaşırken yaşanan o acı anı ve sonrasını konu edinir. Kadın trende kadınlar kompartımanındadır. Tren, Sofyaya yaklaşmaktadır. Kadın göğüslerinde derin bir ağrı hissetmektedir, çünkü bebeği emzirme vakti gelmiştir. Kompartımandaki diğer kadınlar el birliğiyle genç anneyi sağıp, durmadan soğuk su ile sütü küstürmek için göğsünü yıkayıp dururlar. Kitaba adını bu öykü vermiştir.
Metin Gür ile kurulma çalışmaları süren Hayat Televizyonu için haberleşiyorduk. O da Hayata canla başla sarılanlardan! Almanyada toplantılara katılıyor, bu çalışmanın başarılı olması için çaba sarf ediyor. Ancak son aldığım ileti de bir saldırı ile karşı karşıya olduğunu öğrendim.
Durumu şöyle aktarıyor Metin Gür; Sanıyorum yaşadığım bir sorunu duymadın; Milli Görüş Forum adında 5000 üyesi olan radikal İslamcı gençlik teşkilatı benim açık adresimi yayınlayarak tehdit ederek hedef gösterdi. Olay 9 Ocakta ortaya çıktı. Avukat kanalıyla polise başvuruda bulunduk ve Düsseldorf savcılığına suç duyurusu yaptık. 15 Şubatta da Düselldorfta, Demokratik İsçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), Halkçı Devrimci Federasyonu (HDF) ve Göçmen Dernekleri Federasyonunun (GDF) katılımlarıyla bir basın toplantısı yaparak olayı kamuoyuna duyurduk. Evrenselin Avrupa baskısında geniş yer aldı, ama Türkiye baskısında çıkmadı. Çağdaş Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu bir açıklama yayınladı. Türkiyeden çok sayıda dayanışma mesajı aldım. Polis oturduğumuz evi gözetim altında tutuyor. Bu gelişmeyle ilgili bir yazıyı ekte göreceksin.
Metin Gür, din maskesi kullanarak Almanyadaki işçi emekçi ve gençleri maddi ve manevi olarak sömüren bu tür mihrakların takipçisi, işçi ve emekçi yandaşı bir aydın.
15 Şubatta Duseldorfta yaptığı basın açıklamasında da bunları dile getirmiş;
Yıllardır bu kurumların Almanyada yaptığı faaliyetleri izliyorum. Bu konuda yayınlanmış iki kitabım bulunuyor. Bu kitaplar yayınlandıktan sonra Milli Görüş Teşkilatı çeşitli camilerin ilan tahtalarına benim içeriye alınmamam konusunda yazı astı. En son olarak da Milli Görüş Forum adlı internet sitesinde açık adresim verilerek tehdit edildim. Elde ettiğimiz bilgilere göre bu internet sitesinin sahipleri Herfortta oturuyor. Bütün yayın buradan yönlendiriliyor. Milli Görüş bu sitenin doğrudan sahibi değil, ancak bu siteyi genellikle Avrupanın değişik ülkelerinden Milli Görüş yöneticileri izliyor, yazılar yayınlıyor. Milli Görüşün resmi açıklamaları da bu sitede yer alıyor. Bunlardan ötürü bu sitenin Milli Görüş ile bağlantılı olduğunu sanıyoruz. Siteyi izleyenler de genellikle gençler. Milli Görüş tabanında son zamanlarda bir radikalleşmenin olduğunu söyleyebilirim.
Söz konusu internet sitesinde 9 Ocak günü kendisi hakkında tehdit yazısı yayınlandığını ifade eden Gür, Ama üç gün sonra bu yazı yayından kaldırıldı. Uyarı mesajını nereden aldıkları konusunda şüphelerimiz var. Aynı gün içinde mail adresime tehdit içerikli tebliğ tarzında iki mektup gönderildi. Bu internet sitesi 1995 yılından beri yayında ve edindiğimiz bilgilere göre de bir yıldır polis tarafından izleniyor. Hakkımda tehdit yazısı yayınlandıktan sonra polisin neden müdahale etmediğini merak ediyorum. Bana yapılan bu tehditten hem Almanya hem de Türkiye sorumludur diyor.
Basın toplantısına Yazar Mehmet Bayrak, Ressam Aydın Karahasan, Yazar Yılmaz Çamlıbel, DİDF Genel Sekreteri Hasan Kamalak, GDF Başkanı Kemal Kıran, HDF Temsilcisi Fahri Özdilek Şimşek ve aynı zamanda üyesi olduğu ver.di Sendikası Göçmenler Komisyonu Başkanı İbrahim Işık katılarak Gürün yanında olduklarını göstermişler.
Biz de, yüzünde gülücük eksik olmayan Metin Gürün yanındayız. Din ve milliyetçilik üzerinde politika yapan ve buradan beslenen güçler bilmelidirler ki Metin Gür yalnız değil.
Ender İmrek
Evrensel'i Takip Et