27 Şubat 2007 01:00
Adalet Divanı Sırbistanı akladı
BMnin en yüksek mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı, Sırbistan aleyhine açılan soykırım davasının karar duruşmasında Srebrenitzada 1995te Boşnaklara yönelik yapılan katliamın, soykırım tanımının şartlarını karşıladığını bildirdi. Ancak Sırbistan devletini, Srebrenitzadaki olaylardan doğrudan sorumlu olmak veya soykırıma iştirak etmek suçlarından aklayan Uluslararası Lahey Adalet Divanı, Sırbistanın, soykırım yapmaktan değil bu soykırımın yapılmasını önleyememekten sorumlu olduğuna karar vererek orta yolu buldu.
Hollandanın Lahey kentinde kurulu olan mahkeme bu kararla, tarihinde ilk kez soykırım suçuna ilişkin bütün bir ulus hakkında adli bir karar almış oldu. Bosna-Hersekte 1992-1995 yılları arasında yaşanan iç savaşta, BMnin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitzada 1995 yılında 8 bine yakın Müslüman, Sırp kuvvetlerince öldürülmüştü.
Sırbistanı, Cenevre Sözleşmelerini ihlal ederek etnik temizlik yapmak ve vatandaşlarını ortadan kaldırmak ile suçlayan Bosna, iddialarını özellikle Srebrenitsadaki olaylara dayandırıyordu.
Caydırıcı nüfuz kullanılmadı
Karar duruşmasında Uluslararası Adalet Divanı, Sırbistan yönetimini, 1995teki olaylarda Sırpları caydırıcı yönde nüfuzunu kullanmamaktan dolayı sorumlu olduğuna hükmetti.
Sırbistanı soykırıma veya soykırım suçuna doğrudan katılmaktan sorumlu tutmayan mahkemenin kararında, Sırbistan liderlerinin, boyutları önceden tahmin edilebilecek trajik olaylar şekillenmeye başladığında, bu olayları önlemek için ellerinden geleni yapmadıkları belirtildi.
Mahkemenin kararında, Sırbistanın ayrıca olaylara karışanları cezalandırmaya ilişkin uluslararası yükümlülüklerini de yerine getirmediğine işaret edildi.
Kararı okuyan Mahkeme Hakimi Rosalyn Higgins, Srebrenitzada soykırım ihtimali yüksek olduğu halde, Sırbistanın bunu önlemek için herhangi bir girişimde bulunmadığını söyledi.
Tarihinde bir ilk
Söz konusu dava, mahkemenin 62 yıllık tarihinde, bir ordunun ya da hükümet yetkililerinin değil bütünüyle bir ülkenin soykırımla itham edildiği, kısacası iki devletin karşı karşıya geldiği ilk vaka.
Ayrıca, olayların sorumlusunun kim olduğunu tespit etmek de hukuki açıdan oldukça güç.
Bosna Savaşı sırasında yönetim, Yugoslavya hükümetinin elindeydi. Dava açıldığında muhatap, bu devletin mirasçısı Sırbistan ve Karadağ idi.
Ancak aradan geçen sürede bu federasyon dağıldı. Dolayısıyla Sırbistanı, dönemin Belgrad hükümetinin eylemlerinden sorumlu tutmak, hukuken güç bir iddia. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et