8 Mart 2007 01:00

Barolar rest çekti


Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, baro başkanlıklarına, ‘Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında müdafi/vekil avukat görevlendirmelerinin durdurulmasını’ isteyen bir yazı gönderdi.
Özok’un, tüm baro başkanlıklarına gönderdiği yazı, Türkiye Barolar Birliğinin internet sitesinde de duyuruldu.
Özok’un imzasını taşıyan yazıda, 24 Şubat 2007’de Ankara’da toplanan Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu ve baro Başkanlarının sonuç bildirisinde, müdafi/vekil uygulamasıyla ilgili sorunlara yer verildiği anımsatıldı. Özok, yazıda şunları kaydetti:
“Zorunlu müdafilik sisteminin kapsamının daraltılmasının, işkence ve kötü muamele örneklerini yeniden yaşamamıza ve adil yargılanma olanaklarının yitirilmesine ortam hazırlamasından endişe ediyoruz.
Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik, bütün uyarılarımıza karşın, zorunlu müdafi/vekil ücreti ödemelerinin hakim ve savcılar tarafından düzenlenecek ‘sarf belgesi’ne bağlanması ‘savunmanın bağımsızlığı’ ilkesini anlamsız kılacak, yargı organını oluşturan sav, savunma, karar üçlüsü arasında varlığından yakındığımız ast-üst anlayışının pekişmesine yol açacak düzenlemeler içermektedir. Savcı ve hakimi, avukatın ita amiri durumuna getiren, onun ücretinin takdir merci gibi hareket etmesini sağlayan düzenleme, zorunlu müdafiliği devlet avukatlığına indirgeyen bir anlayış kabul edilemez. ‘Bağımsız savunma’, ‘bağımsız yargı’nın vazgeçilmez unsurudur. Avukatların bağımsızlığını yok ederek siyasi iktidara tabi kılan bir düzenlemeye asla razı olamayız.”
Angaryaya dönüştürüldü
Özok, zorunlu müdafilik/vekillik hizmetinin bilinçli bir uygulama ile angaryaya dönüştürülmesine ve meslektaşlarının 9 ay önce hak ettikleri ücretlerinin ödenmemesine çözüm olarak Gelir Vergisi Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un TBMM’de kabul edildiğini, Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulduğunu kaydetti. Özok, şöyle devam etti: “Bu Yasa ile getirilen çözüm de Baroların adli yardım işlevini gereğince yerine getirmelerine engel olacak içeriktedir. Ayrıca meslektaşlarımız 112 milyon 593 bin 385 YTL 86 Ykr alacaklarına karşın görev yapmayı sürdürmekte ve alacaklarının ödenmesini beklemektedir. Bütün bu olumsuzlukları dile getiren Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu ve Baro Başkanları kararı, Başbakanlığa, Adalet Bakanlığına ve tüm milletvekillerine 26 Şubat 2007 tarihinde bildirilmiştir. Bu nedenle CMK kapsamında müdafi/vekil görevlendirmelerinin durdurulması gerekmektedir.” (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et