9 Mart 2007 01:00
Filistinden şartlı ateşkes önerisi
Filistinde ulusal birlik hükümeti görüşmeleri, pazar günü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile hükümeti kurmakla görevli Hamaslı lider İsmail Haniye arasında yapılacak görüşmeye kitlenirken, Hamaslı yetkililerin, İsrailin, uluslararası toplumu yeni birlik hükümetini de boykot etmekten vazgeçirmesi durumunda, tamamen ateşkes ilan edeceklerini söyledikleri ileri sürüldü. Haaretz, Hamaslı bir yetkilinin, Eğer İsrail, uluslararası toplumu, birlik hükümetine yönelik ambargoları kaldırmak konusunda ikna etme kararı alırsa, El Fetih ile Hamas, Kassam füzelerinin atılmaması ve intihar saldırılarına son verilmesi taahüdü verecekler ifadelerini kullandığını yazdı.
Bu önerinin, önümüzdeki günlerde İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşecek olan Abbas tarafından bu zirvede dile getireleceğini de yazan gazete, Buna karşın Hamas, İsrailin devam eden uluslararası ambargonun devam etmesi yönünde baskı yapması durumunda, Gazzede halen geçerli olan ateşkesin de tehlikeye gireceğini belirtiyor ifadelerine yer verdi.
Gazete, Filistinli kaynakların, yeni birlik hükümetinin kurulması için tarafların, Abbas-Olmert görüşmesinden çıkacak sonucu beklediklerini de yazdı.
Refahta izdiham
Bu arada Gazze Şeridindeki Refah sınır kapısından Mısır tarafına geçmeyi bekleyen Filistinliler arasında çıkan izdihamda bir kişi öldü. Filistinli sağlık görevlileri, 5 bin Filistin arasında izdiham yaşandığını, izdihamda bir kişi ölürken, 7 kişinin de yaralandığını söylediler.
Ölen kişinin Mısıra sağlık kontrolü için gitmek isteyen yaşlı bir adam olduğu kaydedildi. Filistinnin dünya ile sayılı bağlantılarından biri olan Refahtan geçişlere uzun bir süredir izin verilmiyordu. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et