15 Mart 2007 01:00
İcra satışlarında mafya hegemonyası
Ankara Barosu, icralık malların satışının yapıldığı mezat salonlarındaki mafyalaşmış ilişkilere dikkat çekerek borçlu, alacaklı ve hukukçuların bu konudaki şikayetlerine işaret etti.
Ankara Barosunun yenilenerek tekrar yayınlanan dergisinin ilk sayısında; mezat salonları, icra davaları, borçlunun ve alacaklının hukuki hakları, Haraç-Mezat-Salon başlıklı dosya altında işlendi. Baro yöneticilerinin kaleme aldığı giriş yazısında ise Ankarada artık mafyalaşmış ilişkilerin kol gezdiği sürece değinildi.
Şu anki modern mezat salonunun, hem hukukçuları hem de alacaklı ve borçluyu, açık alan satışının eziyetlerinden kurtardığına dikkat çekilen yazıda, Tüm mutluluklar gibi bunun da bir sonu vardı. Zaman, mezat salonunda gizli, zararlı gelişmeleri bir bir ortaya çıkarmaya başladı. Küçük küçük başlayan şikayetler, yerini kavgalara, davalara bıraktı denildi.
Gruplar oluştu
Yazıya göre yediemin deposu işleticileri, yanlarında çalışanlar ve başka dar çevrelerden oluşan gruplar, sistemli ve bilinçli olarak ihalelere girip dışarıdan ihaleye gireceklere engel olmaya başladı. Bazı avukatlar da bu işlere bulaştı. Bazı grupların, kendileri dışında ihaleye girmeye çalışanları tehdit ettikleri, tartakladıkları da iddia edildi. Yazıda, alacaklı avukatlarının borçlu avukatlarını tehdit ettiğine değinilerek gayrimenkul ihalelerinde ise bu grupların, alacaklı veya borçlu ile anlaşarak katıldıkları ihaleye fesat karıştırdıklarından şikayet edildiği belirtildi. Şikayetlerin on yılda arttığına değinilen yazıda, mezat salonuna kamera yerleştirmenin, polis görevlendirmenin de çözüm olmadığı, dışarıda anlaşmalar yapıldığı, uluorta tehditlerde bulunmaya devam edildiğine işaret edildi. Daha önce haciz mahallerine taksilerle gidilirken Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfının devreye girmesi ile artık vakfın araçları kullanılmaya başlandı. Ancak vakfın araçları, taksi bedelinin dört katı ücretle çalışıyor ve borçlunun borcu daha da artıyor. Anlaşmalı satış nedeniyle tespit edilen değerin çok altında satış yapılıyor. Borcun tamamı kapanmadığı için de yeniden hacze gidiliyor.
Yazıda, çözüm olarak da işin gereğine uygun değişiklikler yapılması gösterildi. Yazıya göre, borçlunun borcunu artıracak gereksiz harcamalardan kaçınılması gerekiyor. Yediemin depolarının, kısa zamanda menkulleri en uygun koşullarda muhafaza edebilecek düzeye getirilmesi gerekiyor. Ülke çapında veya bölgesel olarak ihale yapılabileceği belirtiliyor. Satışların tamamının, bir web satış sitesi üzerinden internet aracılığı ile bütün ülke çapında yapılabileceği vurgulanıyor. Böylece yolsuzluk iddialarının sona ereceği, masrafların azalacağı, ihalelerdeki fesat iddialarının son bulacağı gibi, alacaklı ile borçlunun da işlemleri rahatlıkla izleyebileceği belirtiliyor.
Dergi tanıtıldı
Ankara Barosu Dergisinin üç ay aradan sonra yeniden çıkartılması, önceki akşam verilen bir kokteylde kutlandı. Ankara Baro Başkanı Ahsen Coşar, Marksın Katı olan her şey uçar sözüne atıfta bulunarak Bizim dergimiz de çok katılaşmıştı ve uçtu. Biz de yeni bir dergi çıkardık dedi. Derginin Yayın Kurulu Başkanı Bülent Turhan Gündüz de düşünceyi yazmanın, Türkiyede tehlikeli bir iş olduğunu ama bu dergide bunu yapmaya çalışacaklarını belirterek bayrak üzerine siyaset yapıldığı bir dönemde, ters yöndeki düşünceleri hukuk diliyle anlatmak istediklerini dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)
Müge Tuzcuoğlu
Evrensel'i Takip Et