26 Mart 2007 01:00

İşçiler sendikalı olmak istiyor ama…


Mersin Serbest Bölge’de çalışan 2 bin tekstil işçisinin başlattığı iş bırakma eylemi, sendikalaşmayı da gündeme getirdi. İşçiler, “Bizim mücadelemizin kalıcı olması için sendikalaşmamız gerek” derken sendikacıların ilgisizliğinden şikayetçi oldular.
Sendikalar hakkında bilgileri olmadığını ve sendikacıları ilk kez yaptıkları eylemde gördüklerini dile getiren işçiler, sendikacıların bu konuda kendilerine yardım etmemesine kızıyorlar. Sendikacıların “İşçi gelsin üye yapayım” mantığı ile hareket ettiğini anlatan işçiler, bu durumun güvensizliğe yol açtığını anlattılar.
Başka çare yok
Serbest bölge işçilerinden Şirvan Baturalp, 1989-1993 yılları arasında sendikalı bir işyerinde çalışmış. “Sendika ile emeğimizin karşılığını isterken daha güçlü olabiliriz. Serbest bölgede sendika olmadığı için bu haklarımızı aramada yoksun kalıyoruz”diyen Baturalp, sendikacılardan, işçi hakları konusunda kendilerini bilinçlendirmelerini ve destek olmalarını istediklerini ifade etti.
Konteks işçisi B.A, Mersin’de sendikalı işyerlerindeki çalışma koşullarının daha iyi olduğunu anlatıyor. “Bizim bu serbest bölgede her şey kara düzen. Hiçbir hakkımız yok. Bu eylem patladı. İşçi bir araya gelip sesini duyurdu” diyen B.A, sendikacılara güven olmadığını ama sendikalaşmaktan başka çarelerinin de olmadığını dile getirdi.
Merkom Konfeksiyon işçileri de sendikalı olmak istediklerini anlatarak “Çünkü tek başımıza haklarımızı talep edemiyoruz. Burada patronlar ile işçiler arasında bireysel sözleşme yapılıyor. Sözleşmeyle 10 ayda bir giriş çıkış yapılıyor ve tazminat hakkı elimizden alınıyor. Kabul etmezsen kapı gösteriliyor. Burada birçok kaygısını geride bırakmış binlerce işçi var. Sendikacılar da kaygılarından uzaklaşarak buradaki işçilere destek olmalı” diyorlar.
İşçinin güvene ihtiyacı var
Patronların, işyerlerine sendikayı sokmak istemediğini anlatan K.L, çalıştıkları sürede sendika çalışmasını örgütlemek için vakitlerinin olmadığını belirtti. K.L, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim işkoluna giren sendikaları, ilk kez bu eylemleri yapmamız üzerine gördük. Ama sendikalardakiler ‘İşçi gelirse biz sendikaya üye yaparız’ diyorlar. Yani işçiyi sendikaya üye yapmaya çalışmak, onu örgütlemek yerine onun sendikaya gelmesini bekliyorlar.”
İşçilerden M.B. de sendikacıların, işçileri hakları ve sendikalaşma konusunda bilinçlendirmesi gerektiğini söyledi. İşçilerin güvene ihtiyacı olduğuna dikkat çeken M.B, “Bunu da sendikacılar, buradaki işçiler gibi düşünüp onlarla beraber olarak sağlayabilirler” diye konuştu. (Mersin/EVRENSEL)
Halil İrmek / Cumali Akkaş

Evrensel'i Takip Et