30 Nisan 2007 00:00

Direniş filmi ödül aldı

Amerikan ve İngiliz yönetmenlerin “Direnişle Tanışma” (Meeting Resistance” adlı belgesel filmi, Doha ödülünü kazandı.

Paylaş

Amerikan ve İngiliz yönetmenlerin “Direnişle Tanışma” (Meeting Resistance” adlı belgesel filmi, Doha ödülünü kazandı.
Steve Connors ile Molly Bingham’ın yönettiği filmde, kuzey Bağdat’taki Iraklı ve yabancı direnişçilerin hayatları konu alınıyor.
Katar’ın başkenti Doha’daki El Cezire Uluslararası Belgesel Festivali’ne katılan Direnişle Tanışma, burada birincilik ödülünü kazandı. Üçüncüsü düzenlenen festivalde, 32 film yarıştı. Kısa film dalında birincilik ödülünü, Çin filmi “Hazinem” oldu.
Direnişle Tanışma, kuzey Bağdat’taki Ademiye mahallesindeki sekiz direniş savaşçısının hayatına, onların ABD ordusuna karşı mücadeleye katılmaktaki kişisel ve siyasi nedenlerine odaklanıyor. Direnişçiler, birbirinden farklı geçmişlere sahip. Çoğunluğu Iraklı. İçlerinde Suriyeli olan ise, mahallesindeki camide “Cihada katılma” çağrısını duyunca Irak’a gitmiş.
Ademiye, bugün Irak başkentindeki en büyük Sünni yerleşimi olarak biliniyor. Ancak 2003 Haziranı ile 2004 Mayısı arasında çekilen film, mezhepler arasındaki kanlı çatışmalar başlamadan aylar önce bölgenin karışık yapısını yansıtıyor. Direnişçilerden üçü Şii, bir başkası da Şii bir kadınla evli olan eski Irak Cumhuriyet Muhafızlarından.
Filmde direnişçilerin kişisel gerekçeleri de yansıtılmaya çalışılmış. Buna göre, çoğu Irak’taki ABD işgalinin sona ermesi için savaşırken, bazıları da dini inançlarını ön plana çıkarıyor. Direnişçilerden birinin Ademiye camiinin imamı belirtiliyor. Hepsinin ortak özelliği ise, Irak’taki yabancı işgal güçlerinden kurtulmak için bir araya gelmiş olmaları. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Göç karikatürleri yarışması sonuçlandı

SONRAKİ HABER

Gürül gürül akan hayatın filmleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...