05 Haziran 2007 00:00

Festival kardeşlik mesajlarıyla son buldu

Bu yıl yedincisi düzenlenen “Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali, Dicle Kent Meydanı’nda yapılan konser ile sona erdi. Onbinlerce kişinin katıldığı konserde Aynur Doğan, Mor ve Ötesi ve Xêro Abbas şarkılarıyla kitleyi coşturdu.

Paylaş

Bu yıl yedincisi düzenlenen “Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali, Dicle Kent Meydanı’nda yapılan konser ile sona erdi. Onbinlerce kişinin katıldığı konserde Aynur Doğan, Mor ve Ötesi ve Xêro Abbas şarkılarıyla kitleyi coşturdu. Konsere, Diyarbakır bağımsız milletvekili adayları Aysel Tuğluk, Akın Birdal, Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu, Barış Anneleri ile kitle örgütü temsilcileri de katıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan konserde ilk olarak Aynur Doğan sahne aldı. Söylediği Kürtçe şarkılarla kitleyi coşturan Aynur Doğan’ın konserinden sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir bir konuşma yaptı. Festivalin barış, kardeşlik, demokrasi ve özgürlük festivali olmasını dileyen Baydemir, “Festivali bu yıl demokrasiye adadık. Çoğulculuğun gereği demokrasidir” dedi. Kültürel sanatsal faaliyetlerle Türkiye ve Ortadoğu’da Diyarbakır’ı merkez şehir haline getirdiklerine dikkat çeken Baydemir, kültürleri ve dilleri ile kendilerini bu alanda özgürce ifade ettiklerini söyledi.
“10 milletvekili” dediler
7 festival boyunca 1500’ü aşkın sanatçıyı Diyarbakır’da ağırladıklarını dile getiren Baydemir, “Sizin barışa olan inancınızı sanatçılarla paylaştık. Güç olanaklarla kentimizi bu hale getirdik. Ancak yeterli görmüyorum. Daha güzelini yaratmalıyız. Kendi dilinizle, kültürünüzle, barışa olan inancınızla iktidardasınız. Güçlükleri ve zahmetleri aşmak için kendi temsilcilerinizi kısa bir süre sonra umarız parlamentoya taşırsınız. 22 Temmuz’da halkımızın huzuruna gideceklerdir” şeklinde konuştu. Baydemir, halkların barışa olan özlemini festivalin son gününde bir kez daha göstereceklerini ifade etti. Baydemir, konsere katılanlara “Kaç milletvekili çıkarırız” diye sordu. Konsere katılan herkes ellerini kaldırarak 10 milletvekili çıkarabileceklerini işaret ettiler. Konuşmanın ardından Baydemir, Tuğluk, Birdal, Demirtaş, Kışanak ve protokolde bulunan diğer katılımcıları sahneye davet etti. Sahneye çıkan katılımcılar, barış dilekleri ile güvercin uçurduktan sonra kalabalığı selamladı. Konuşmanın ardından Mor ve Ötesi sahne aldı. Söyledikleri rock şarkılarla kitleyi coşturan Mor ve Ötesi’nin ardından Xêro Abbas sahne aldı. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Darbeler, demokrasi ve siyaset tartışıldı
Diyarbakır 7. Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yoğun bir dinleyici kitlesinin katılımıyla “Türkiye’de darbeler, demokrasi ve siyaset” başlığıyla panel düzenlendi. Panelde konuşan, kapatılan Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, cumhuriyet mitinglerinin Genel Kurmay tarafından organize edildiğini dile getirdi. Yazar Yaşar Seyman’ın yönettiği panelde, Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yüksel Genç, kapanan Nokta Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, Yazar Ertuğrul Kürkçü ve Demokratik Çözüm İçin Barış Grubu’ndan Seydi Fırat konuşmacı olarak katıldı.
Kürkçü, darbenin unutulmayacak bir hastalık olarak görüldüğünü belirterek “Birinci darbede yargılananların çocukları, daha sonraki darbede cezaevlerine atıldı, işkencehaneleri ve mezarlıkları doldurdu” dedi. Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın internet sitesinde yayınladığı açıklamaya da değinen Kürkçü, “internet sitesinde ‘Ne mutlu Türküm demeyen düşmandır’ dediklerine dikkat çekerek Türkiye’de devrim, bölünme ve şeriat paranoyası olduğunu, ancak Kürtlerin Türkiye’den ayrılmak değil Türkiye’nin kalbinde yaşamak istediğini belirtti. Kürkçü, DTP’nin seçimlere bağımsız adaylarla girmesinin ise olumlu olduğunu, solcu ve aydınlara yer vermesinin de mücadele dinamiğini artırdığını söyledi.
Nokta Dergisi’nin ordu ile ilgili 3 haberi kapak yaptığını hatırlatan Alper Görmüş ise “Türkiye’de kırmızı çizgiler var. En koyu çizgi ordu çizgisidir ve biz bunu fazla ihlal ettik” dedi. Görmüş, “Günlüklere bakarak mitinglerin sivilliğine inanmak çok zor. Tüm bunların ardından mitingler geldi. Bu mitingleri örgütleyenler silahlı kuvvetlerdir, bundan şüphem yok” dedi. Daha sonra konuşan Demokratik Çözüm İçin Barış Grubu’ndan Seydi Fırat, Türkiye’de Kürtlerin taleplerine kapalı olan bir siyasetin mevcut olduğunu belirtti. Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yüksel Genç de “Muhtıra ile siyaset ve geleceğimize ipotek konuldu” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Özyalçıner lise öğrencileriyle
Yazar Adnan Özyalçıner, Diyarbakır Ticaret ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileriyle söyleşi düzenledi. Okulun konferans salonunda yaklaşık 150 öğrenci ile bir araya gelen Özyalçıner, ölümünün 37’nci yılında anılan Orhan Kemal’in işçilikle başlayan, yazarlıkla devam eden yaşamını anlattı. Yazarlıkta en önemli şeyin dilin gelişimi olduğunu ifade eden Özyalçıner, “Yazarların yazdıklarını okuyarak birçok şey alırız. Dünya görüşümüz, hayal gücümüz, düşünce ve ufkumuz okumalarla genişler. Kişi hangi işi yaparsa yapsın edebiyatla ilgilenmeli, kitaplar okumalı. Meslek kitaplarını da okumak gerekiyor ancak şiir, roman, öykü okumak önemli. Düşünce ve hayal gücümüzü genişletir” diye konuştu. Söyleşi, öğrencilerin sorularıyla sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

DTP İstanbul 2. bölgede Doğan Erbaş’ı destekleyecek

SONRAKİ HABER

Aday listeleri hareketlendirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...