22 Haziran 2007 00:00

Nijerya’da genel grev hayatı durdurdu

Afrika’nın petrol zengini ülkesi Nijerya’da önceki gün başlayan grev, ülkede hayatın tamamen durmasına neden oldu. İkinci gününe giren genel grev nedeniyle grevci işçilerce kapatılan sokakların bomboş olduğu...

Paylaş

Afrika’nın petrol zengini ülkesi Nijerya’da önceki gün başlayan grev, ülkede hayatın tamamen durmasına neden oldu. İkinci gününe giren genel grev nedeniyle grevci işçilerce kapatılan sokakların bomboş olduğu, kamu binalarının neredeyse tamamının kapatıldığı” belirtilirken grevin, Nijer Deltası’nda da etkili olması nedeniyle petrol üretiminin de neredeyse durdurduğu ifade edildi.
Ülkedeki grev, sendikaların petrol fiyatlarına yapılan zammı ve vergilerin artırılmasını protesto etmesiyle patlak verdi. Talepler arasında, özelleştirilen petrol rafinerilerinin satışlarının durdurulması da var.
Grev, ülkede geçen ay yapılan tartışmalı seçimlerin ardından iktidara gelen Devlet Başkanı Umaru Yar’Adua için de “ilk sınav” olarak niteleniyor. Yar’Adua hükümetinin, genel grev öncesinde yaptığı “uzlaşma” önerisi ise sendikalar tarafından “çok küçük ve çok geç” denilerek reddedildi.
G. Afrikalı emekçiler kararlı
Güney Afrika’da ise 1 Haziran’da kamu emekçilerince başlatılan grev daha da sürecek gözüküyor. Sendikaların yüzde 12 zam talebine karşılık yüzde 7.5 konusunda direten Cape Town hükümeti önceki gün yaptığı açıklamada, “Eğer sendikalar bu oranı da kabul etmezse görüşmelere son vereceğiz” tehdidini savurdu. İşçiler yüzde 12 zam konusunda diretirken, hükümet ile sendikalar bugün masaya oturacak. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Bağdat’ta çatlak derinleşiyor

SONRAKİ HABER

Mahmud Abbas birliği zora soktu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...