22 Haziran 2007 00:00

Mahmud Abbas birliği zora soktu

Filistin’de Hamas’ın da dahil olduğu ulusal birlik hükümetini feshetmesiyle ABD, AB ve İsrail’in desteğini alan Devlet Başkanı Mahmud Abbas son açıklamasıyla Filistin’in birliğini tamamen zora soktu.

Paylaş

Filistin’de Hamas’ın da dahil olduğu ulusal birlik hükümetini feshetmesiyle ABD, AB ve İsrail’in desteğini alan Devlet Başkanı Mahmud Abbas son açıklamasıyla Filistin’in birliğini tamamen zora soktu. Hükümeti dağıtmasından sonra yaptığı en sert konuşmada Abbas, Hamas’ın müzakere önerisine rağmen bu örgütle diyalogu reddetti. Abbas’ın İsrail ile hafta sonunda buluşabileceği belirtildi.
Hamas’ın Gazze’deki hükümet sembollerine saldırmak suretiyle “ulusal proje” yerine kendi “karanlıklar projesini” uyguladığını belirten Abbas, “Bu katillerle, darbecilerle diyalog yok” dedi. Hamas’ı kendisine suikast düzenlemeye çalışmakla da suçlayan Abbas, Hamas’ı Gazze’de kendi devletini kurmaya çalışmakla itham etti ve bunun Filistin’in bağımsız devlet kurma umuduna darbe vuracağını söyledi. Çatışmayı “daimi diyalog” yoluyla önlemeye çalıştığını savunan Abbas, bunun yerine Filistinli güvenlik liderlerine suikastlara tanık olduklarını belirtti.
Abbas, “Hamas, önceliğinin ne olduğuna karar vermeli. Güç mü? İsrail’in silinmesi mi? Yoksa Filistin halkı için barış mı?” dedi.
Hamas, bundan önce “Filistin’deki tek çıkar yolun El Fetih ile diyalogdan geçtiğini” belirtmiş ve “bağımsız teknokratlardan oluşan yeni bir hükümet kurulmasını” önermişti.
Olmert ile görüşme
Bu açıklamadan kısa süre sonra ise İsrail, Abbas ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in hafta sonu Mısır’daki Şarm Şeyh’te bir araya geleceğini belirtti. Olmert’in Sözcüsü Eisin de Olmert, Abbas, Mısır lideri Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah arasında bir zirvenin gelecek hafta yapılabileceğini açıkladı.
Gazze’de infial
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Abbas’ın açıklamasına “Abbas, ABD ve siyonizmin baskısı altında. Başkan kendi sözleriyle kendisine zarar veriyor” şeklinde tepki verirken, örgüt, Gazze’de gece yarısı topladığı kalabalıklarla gövde gösterisiyle cevap verdi. Hamaslılar, Abbas’a “hain” ve “işbirlikçi” diye bağırdı. Gazze’deki Hamas temsilcilerinden Hasan Siyam ise, Abbas’ın Hamas’la diyaloga girmek istemediğini, ama İsrail’le diyalog için hiç düşünmediğini söyledi. Miting sırasında bazı Hamas liderlerinin sert konuşmaları dikkat çekerken, İçişleri Bakanlığı’nın eski sözcülerinden Halid Ebu Hilal ise “Ebu Mazen’in (Abbas) Arafat’ı zehirlediğini” öne sürdü.
Hamas’ın gece yarısı mitingine maskeli ve silahlı militanların katılmadığı gözlendi.
Ateşkes şartları
Diğer yandan Gazze’yi elinde bulunduran Hamas, İsrail’in bu kente yönelik saldırılarını durdurması ve tecriti kaldırması halinde “ateşkese açık” olduklarını söyledi. Bölgede sükunet istediğini, ancak İsrail sınırlarının “koruyucusu” olmadığını da ekledi.
Sözcü Mahmud Zahar, İsrail’in “Batı Şeria ile Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması halinde” Hamas’ın ise “roket fırlatılmasını durdurabileceğini” söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Nijerya’da genel grev hayatı durdurdu

SONRAKİ HABER

ABD keseyi daha da açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa