30 Haziran 2007 00:00
Halkına adanmış büyük bir ömür...
GÜNÜN YAZILARI
2 Mart 1994 tarihinde DEPe yönelik operasyonun simge isimlerinden olan eski Milletvekili Orhan Doğan, 25 Temmuz 1955 yılında Mardinin Dargeçit ilçesinde orta halli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
Doğanın babası Yusuf Doğan, 30 yılı aşkın süre çeşitli illerde mal müdürlüğü görevinde bulunurken, Orhan Doğan yaşamının büyük bölümü başta Şırnakın Cizre ilçesi olmak üzere Türkiyenin değişik illerinde geçti. İlkokula Mardin Kızıltepede başladı, Sivasta sürdürdü ve Gaziantepin Islahiye ilçesinde tamamlayabildi. Ağrıda başlayan orta öğremini ise Hatayda tamamlayabildi.
Aydında başlayan lise öğrenimini de Samsun Bafrada tamamladı.
Sıkıntılı geçen lise eğitiminden sonra 1973 yılında üniversite sınavlarının iptal edilmesi nedeniyle bir yıl sonra 1974te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt yaptırdı. Üniversite yıllarını çalışarak geçiren Doğan 1975-1981 yılları arasında Ankara Altındağ İlköğretim Müdürlüğünde muhasebe memuru olarak çalıştı. Eğitimini tamamladıktan sonra askerlik yapan Doğan, 1983 yılında Cizrede avukatlık yapmaya başladı.
1976 yılında, 21 yaşındayken evlenen Doğanın bu evlilikten 5 çocuğu dünyaya geldi. Ayşegül, Fırat, Dicle, Deniz ve Emre isimli çocuklarından ilki 1977 yılında Ankarada dünyaya gelirken diğerleri Cizrede doğdu.
Siyasetle lise yıllarında tanışan Doğan, üniversite yıllarında da politik arayışlarının bir sonucu olarak Dev-Genç eylemlerine katıldı. Üniversiteyi bitirdikten sonra siyasette aktif rol alan Doğan, 1989 yılında İnsan Hakları Derneği (İHD) Cizre Şubesini kurdu.
2 Martın simgesi
Halkın Emek Partisinin (HEP) kurucu üyeliğini yaptıktan sonra 1991 yılında SHP listelerinden Şırnak milletvekili olarak Meclise girdi. Meclisteyken DEPin kuruluşu ile birlikte bu partiye geçen Doğan, 2 Mart 1994 tarihinde Meclisten yaka paça gözaltına alınarak tutuklandı. Doğan aynı zamanda operasyon sırasında ensesinden tutulmuş görüntüsü ile Türkiye siyasal yaşamına bir demokrasi ayıbı olarak geçecek 2 Martın simge ismi haline geldi.
10 yıl cezaevinde
Hatip Dicle, Selim Sadak ve Leyla Zana ile birlikte yargılandığı davadan, Örgüt üyeliği suçlaması ile 10.5 yıl cezaevinde kaldı. Doğan AİHMin verdiği yeniden yargılama kararı sonucu Yargıtay kararıyla 9 Haziran 2004 tarihinde diğer DEP milletvekilleri ile birlikte tahliye edildi. Cezaevinden çıktıktan sonra Demokratik Toplum Hareketi (DTH) Kurucu üyeliği ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yaptı.
22 Temmuz erken genel seçimleri için Şırnaktan bağımsız milletvekili adaylığı başvurusunda bulunan Orhan Doğana Yüksek Seçim Kurulu vize vermedi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et