06 Temmuz 2007 00:00

GSYH’de sondan ikinciyiz

Türkiye, satınalma gücü paritesiyle kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da (GSMH); AB, AB adayı ve EFTA ülkelerinden oluşan 33 ülke arasında sondan ikinci oldu

Paylaş

Türkiye, satınalma gücü paritesiyle kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da (GSMH); AB, AB adayı ve EFTA ülkelerinden oluşan 33 ülke arasında sondan ikinci oldu.
Kişi başına GSYH hacim endeksi en yüksek ülke 280 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 27 ile Makedonya oldu. Türkiye’de kişi başına hacim endeksi 29 olurken, bu rakamla yalnızca, sonuncu olan Makedonya’nın önünde yer alabildi.
Satınalma gücü paritesi
Türkiye İstatistik Kurumu, EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları temelindeki uluslararası karşılaştırmalara yönelik, 2006 yılı geçici tahminlerine göre kişi başına GSYH hacim endekslerini açıkladı.
Karşılaştırmalar, 27 Avrupa Birliği ülkesi, 3 aday ülke (Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya) ile 3 EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) ülkesini (Liechtenstein hariç, İsviçre, İzlanda ve Norveç) kapsadı.
Lüksemburg birinci sırada
Karşılaştırmalarda, Satınalma Gücü Paritesi kullanılarak elde edilen kişi başına reel GSYH değerleri temel alındı. Endeksler, 33 ülke için, Avrupa Birliğine üye 27 ülkenin 2006 yılı geçici tahminlerine göre, Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkede ortalama 100 olan kişi başına GSYH hacim endeksi, 33 ülke için karşılaştırıldığında; Lüksemburg 280 ile en yüksek, Makedonya 27 ile en düşük hacim endeksine sahip ülke olarak belirlendi.
Türkiye’de kişi başına hacim endeksi 29 olurken, karşılaştırmalarda yer alan 33 ülke içinde, Makedonya’dan sonra en düşük kişi başına GSYH hacim endeksine sahip ülke oldu.
2006 yılı geçici tahminlerine göre, kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla endeksi düşük olan diğer ülkeler, 37 ile Bulgaristan, 38 ile Romanya ve 50 ile Hırvatistan olarak belirlendi. Lüksemburg’dan sonra kişi başına GSYH endeksi yüksek olan ülkeler ise 187 ile Norveç ve 144 ile İrlanda oldu. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Akhisar Öğretmenevi kapatıldı

SONRAKİ HABER

Deli dana riski devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...