19 Ocak 2008 00:00
Örtülü kazanç kararı 10 yıl sonra geldi
DİĞER HABERLER
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), açılan dava sonucunda, ÇEAŞtan Uzan Grubuna ait İmarbank Offshore LTDye mevduatın grup bankalarında düşük faizle tutulması yoluyla örtülü kazanç aktarımında bulunulduğunun mahkemece tespit edildiğini duyurdu.
İstanbul 3üncü Asliye Ticaret Mahkemesi, SPKnın açtığı davada, Uzan Grubunun 1997-1999 döneminde sahibi olduğu Çukurova Elektrikin (ÇEAŞ) mevduatının, grup bankaları olan Türkiye İmar Bankası ve İmar Bank Offshore Ltdde piyasanın çok altında faizle tutularak, bu bankalara örtülü kazanç aktarımında bulunduğuna karar verdi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ÇEAŞın 1999 yılında Uzan Grubu bankaları olan İmar Bank Offshore Ltd. ve Türkiye İmar Bankasından kullanılan kredilerde, İMKBde oluşan Hazine bonosu faiz oranlarına göre daha yüksek faiz oranları uygulanarak örtülü kazanç aktarımında bulunulduğu gerekçesiyle dava açmıştı. SPK, ÇEAŞın TL ve döviz cinsinden nakdinin tutulduğu İmar Bank Offshore Ltdye 1997, 1998 ve 1999 yıllarında örtülü kazanç aktarımında bulunulduğunu da tespit ederek bu işlemlerinin tümünün iptali talebiyle İstanbul 3üncü Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açmıştı.
Ret kararı
SPKdan yapılan açıklamaya göre söz konusu davada mahkeme, kredi işlemleri yönünden örtülü kazanç aktarımının tespiti ve iptali talebini içeren davanın reddine karar verdi. Mahkeme, mevduatın grup bankalarında düşük faizle tutulmasının ise örtülü kazanç aktarımı olduğu ve iptali yönünde karar aldı. İstanbul 3üncü Asliye Ticaret Mahkemesi söz konusu işlemin Sermaye Piyasası mevzuatına aykırılığı nedeniyle, iptaline karar verdi.
Davaya ilişkin gerekçeli kararın Kurula bildirilmesinin ardından, SPK tarafından duyuru yapıldı. (EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et