14 Şubat 2008 00:00

Karaçoban’daki hastane şaşırtıyor!


Erzurum’un Karaçoban ilçesinde 2005 yılında faaliyete geçen devlet hastanesinde, uzman doktor bulunmadığı için 2 pratisyen hekimle sağlık ocağı statüsünde hizmet veriliyor.
Erzurum’a 185 kilometre uzaklıktaki Karaçoban’da yaşanan sağlık sorunlarının giderilmesi için 2002 yılında devlet hastanesinin temeli atıldı. 2 yıl içinde bitirilen hastane, 2005 yılında hizmete girdi. Modern bir şekilde yapılan ve ilçe merkezi ile çevre köylere hizmet vermek amacıyla kurulan hastaneye, ilk etapta 40 personel ile 2 uzman doktor atandı. Hastanenin açılması ilk zamanlar ilçe halkını sevindirirken, bir ay sonra atanan 2 uzman doktorun geçici görev nedeniyle gitmesi, büyük hayal kırıklığına neden oldu.
b<3 yıldır uzman atanmıyor
Hastanenin açılmasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen ilçeye bir daha uzman doktor atanmadı. 2 pratisyen hekim, 6 hemşire, 4 acil tıp teknisyeni, 5 sağlık memuru, 4 ebe, 6 temizlikçi ile hizmet veren hastane, uzman doktor yokluğundan dolayı sağlık ocağı işlevi görüyor. Uzman olmamasından dolayı ameliyatlar yapılmadığı için acil müdahaleler dışındaki tüm hastalar Erzurum’a sevk ediliyor. Görevli 40 personel sevk işlemleriyle uğraşmaktan öteye gidemez duruma geldi.
Bütün girişimler sonuçsuz kaldı
Hastaneye uzman doktor atanması için defalarca Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri ile kaymakamlığa başvuran ilçe sakinleri sonuç alamadı. Bir süre önce imza kampanyası başlatarak topladıkları yüzlerce imzayı Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü’ne sunan ilçe sakinleri, yine de hastaneye uzman atanmasını sağlayamadılar.
İlçe sakinlerinden Hüseyin Genç, bazı hastaların sevk edilmelerine rağmen yol masraflarından dolayı Erzurum’a gidemediklerini söyledi. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi basit hastalıklara yakalananların dahi Erzurum’a gönderildiğini belirten Genç, “Hastane sağlık ocağı görevi dahi yürütmeyecek durumdadır” diye konuştu. Mahmut Polat ise “Hastane var ama tek uzman doktor yok. Bütün hastalarımız Erzurum’a sevk ediliyor. Hastane, sadece ilaç yazmakla görevli sağlık ocağına dönüşmüş durumdadır” dedi. Hastane yetkilileri de uzman sıkıntısından hizmet veremediklerini belirttiler. (Erzurum/DİHA)

Evrensel'i Takip Et