17 Şubat 2008 00:00
Yüksek öğretimde OECD sınıfının sorunlu öğrencisiyiz
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiyenin 30 Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkesi arasında yüksek öğrenim görme oranı açısından kadınlarda sonuncu, erkeklerde sondan ikinci sırada bulunduğunu ve Türkiyenin, yüksek öğrenimde OECD sınıfının sorunlu öğrencisi olduğunu belirtti.
TİSK, OECD Ülkelerinde Kadınlar ve Erkekler Raporunun sonuçlarını, Türkiye açısından değerlendirerek ve bazı verileri tamamlayarak yazılı açıklamayla duyurdu.
Raporun nüfus, eğitim, iş gücü piyasası, politik ve ekonomik güç, sosyal konular ve sağlık başlıklarını taşıyan altı bölümden oluştuğunun aktarıldığı açıklamada, Türkiyenin 30 OECD ülkesi arasında yüksek öğrenim görme oranı açısından kadınlarda sonuncu, erkeklerde sondan ikinci olmasının raporun ortaya koyduğu önemli sonuçlardan biri olduğu kaydedildi.
Büyük fark var
Açıklamada, OECD verilerine göre 25-64 yaş grubundaki kadınların yüksek öğrenim mezuniyet oranının yüzde 7.1, Kanadada ise yüzde 47.8 olduğu belirtildi. Bu alanda OECD ortalamasının yüzde 24.8 düzeyinde olduğu anlatılan açıklamada, bu oranın Meksikada Türkiyenin 2 katı olduğu ifade edildi.
TİSKin değerlendirmesine göre, Türkiyede 25-64 yaş grubundaki erkeklerin yüzde 10.7sinin yüksek öğrenim mezunu; bu oranın Kanadada yüzde 41.4, ABDde yüzde 38.4, Meksikada yüzde 19.4. Türkiye, 25-64 yaş grubu erkeklerin yüksek öğrenim mezuniyeti alanında yüzde 10.2lik orana sahip Portekizin önünde bulunuyor.
Genç yaşlı farkı
OECD verilerine göre, Türkiyede 25-34 ve 55-64 yaş gruplarının mezuniyet oranları arasındaki farkın, kadınlar açısından 6.1 puan, erkekler açısından 3.2 puan olduğuna yer verilen açıklamada, OECD ortalamasında genç nesil kadınların yaşlılara göre 18.6 puan, genç erkeklerin ise 7.7 puan daha fazla oranda yüksek öğrenim gördüğü belirtildi.
Yüksek öğrenim mezunu oranlarındaki değişim ülkeler itibariyle incelendiğinde, Türkiyenin OECD sıralamasının son sırasındaki konumunun ekonomik büyüme hızına uygun olmadığının meydana çıktığı anlatılan açıklamada, ekonomik büyüme hızı Türkiyenin çok altında kalan gelişmiş ülkelerin, Türkiyeye göre bu oranı çok daha süratli şekilde artırdığı ifade edildi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et