18 Şubat 2008 00:00

Abbas ile Olmert yeniden buluşacak

İsrail’in, Gazze Şeridi’ne yönelik abluka ile saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yeniden bir araya gelmesi bekleniyor

Paylaş

İsrail’in, Gazze Şeridi’ne yönelik abluka ile saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yeniden bir araya gelmesi bekleniyor. ABD’de kasım ayında yapılan ve 2008 sonuna değin Filistin devletinin kurulmasını şart koşan Annapolis sürecinin “tıkandığı” haberleri eşliğinde “Abbas ve Olmert’in, ABD’nin desteklediği barış görüşmelerini ileriye götürme çerçevesinde bir araya gelecekleri” ifade ediliyor.
Ancak İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları, süreci iyiden iyiye zora sokuyor. Gazze’nin güneyindeki Refah’ta İsrail askerleri ile Filistinli gruplar arasında önceki gece yarısından sonra başlayan ve dün devam eden çatışmalarda, 2’si Hamas üyesi 4 Filistinli gerilla öldürüldü, 15 dolayında kişi yaralandı.
İsrail operasyona hazır
Öte yandan İsrail’de İbranice yayımlanan “Ma’ariv” gazetesi, Washington’a kısa bir çalışma ziyaretinde bulunan Dışişleri Bakanı Livni’nin, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmesinde, “İsrail’in Gazze’de geniş çaplı bir operasyona hazır olduğunu söylediğini” öne sürdü. Gazetenin haberine göre Livni, Abbas ile sürdürülen görüşmelerin, Filistinli direniş örgütlerin Kassam saldırıları sona ermeden bir “başarı” sağlamayacağını anlattı ve “İsrail, sınırlarında terörist bir devletin tesis edilmesine izin vermeyecek” diye konuştu.
Abbas’ı ‘devirme’ planı
Diğer taraftan yine İsrailli sağcı gazete “The Jerusalem Post” ise Abbas’ın lideri olduğu El Fetih’in eski güvenlik komutanı ve etkili-karanlık ismi Muhammed Dahlan’ın, Filistin Devlet Başkanı’na karşı darbe planladığını iddia etti.
Haberini, “Abbas’a yakın bir kaynağa” dayandıran gazete, “El Fetih Merkez Komite Üyesi ve FK֒nün Tunus Temsilcisi Hakem Balavi, Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü tamamen ele alması nedeniyle Dahlan’ı sorumlu tutuyor. ‘Dahlan, kaos yayan bir oportünist’ diyen Balavi ayrıca, ‘Dahlan, Fetih’in en güçlü adamı olduğu gibi bir yanılgı içerisinde. Tek istediği, pozisyonunu korumak ve yeni ayrılıklar yaratmak’ diye konuşuyor” diye yazdı.
Balavi’ye ait olduğu iddia edilen bu ifadelerin, Abbas’ın izni ile dillendirildiğini ileri süren gazete, “Abbas, Dahlan ile bazı genç muhafızların kendisini devirme niyetinde olduklarını düşünüyor” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Pakistan saldırı ve yasaklarla seçime gidiyor

SONRAKİ HABER

Batı himayesinde bağımsızlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa