28 Şubat 2008 00:00
Hayalin tehditlerini duymamış!
Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetini araştıran Meclis İnsan Hakları Alt Komisyonu, dönemin Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemiri dinledi. Eski vali, Dink cinayetiyle ilgili istihbarat ve yazışmalardan haberinin olmadığını söyledi.
Hüseyin Yavuzdemir, polis muhbiri Erhal Tuncelin, Trazbon Emniyet Müdürlüğüne yaptığı, Yasin Hayal, Hrant Dinki öldürecek ihbarından haberinin olmadığını ileri sürerek, İstanbula gönderilen yazılardan da haberim yoktu dedi.
Milletvekillerinin asayiş toplantısı yapılıp yapılmadığını sorusuna da cevap veren Yavuzdemir, Bu konu toplantılarda konuşulmadı, bana bilgi verilmedi; vermek zorunda değiller yanıtını verdi.
Bir milletvekilinin Yasin Hayal bas bas bağırıyor ben Hrant Dinki öldüreceğim diye, onu da mı duymadınız sorusunu da, Hayır duymadım diyerek yanıtladı
Yavuzdemire valiliği döneminde Trabzonda verilen ruhsatlı silah sayısının yüksek olduğu hatırlatıldı. Yavuzdemir Onu milletvekillerine sorun, onlar ricacı oldular. Talepler gelince biz de yasal mevzuata uyarak ruhsat verdik dedi.
Komisyon, polis memuru Muhittin Zenit, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, İstihbarat Şube Müdürleri Engin Dinç ve Faruk Sarıyı da dinleyecek.
Gazetecilere
hareket yapan er ceza
Öte yandan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Hrant Dink cinayeti zanlısı O.Syi cezaevinden mahkemeye götürürken gazetecilere gayri ahlaki hareket yapan jandarma erinin, hapis cezasına çarptırıldığını kaydetti. Üskül yaptığı yazılı açıklamada, İçişleri Bakanlığına yazdığı yazıda, Dinkin cinayet zanlısı O.Syi 1 Ekim 2007 tarihinde İstanbul Adliyesine götüren cezaevi aracının içindeki bir jandarma erinin, duruşma çıkışında gazetecilere gayri ahlaki hareket yaptığına ilişkin haberin gazetelerde yer aldığını anımsatarak, konuyla ilgili gereğinin yapılmasını ve komisyona bilgi verilmesini istediğini bildirdi. İçişleri Bakanlığının, olayla ilgili olarak Jandarma Genel Komutanlığının verdiği bilgiyi Komisyona ilettiğini ifade eden Zafer Üskül, bakanlığın yazısında, şu bilgilere yer verildiğini kaydetti:
Olayın ardından, birlik komutanlığı tarafından hakkında gerekli yasal işlem yapılan er, Askeri Ceza Kanununun ilgili maddeleri gereğince hapis cezası ile cezalandırılmış, müteakiben görev yaptığı il değiştirilmiştir. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et