29 Şubat 2008 00:00

Sayacılar fiyatlardan şikayetçi


Kesilmiş saya parçalarının çeşitli makine ve işlemlerle modele uygun hale getirilmesi ve işlenmesi olarak bilinen sayacılık, ayakkabı sanayisinin en önemli yan kuruluşu. Hammaddenin tıraşlama, yapıştırıcı sürme ve dikme aşamalarını gerçekleştiren sayacılar, sağlıksız iş koşulları ve piyasa koşullarının ağır baskısı altında varlığını koruyamaz duruma geldi. Ürettikleri mallarının piyasa değerini bile belirleme şansı olmayan sayacılar, devletin kendilerine sahip çıkmasını bekliyor.
Babadan kalma sayacılık mesleğini bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Nihat Demir, günde 12 saat çalıştığını, şimdiye kadar birçok şirkette çalıştığını ancak 2 yıllık sigortasının olduğunu söylüyor. Sayacılık mesleğinin ayakkabı sektörünün yarısını oluşturduğunu belirten Demir, “Küçük odada 5-10 kişi çalışıyoruz” diyerek iş koşullarının zorluğuna dikkat çekiyor.
“Biz diktiğimiz işlere kendimiz bir fiyat koyamıyoruz, fiyatları büyük firmalar koyuyor. Bu nedenle sürekli zarar ediyoruz” diyerek söze başlayan Osman Böğöş de 12 yaşından beri bu meslekte.
15 saat çalışıyoruz
12 yıllık emeğine rağmen Böğöş’ün sigortası yok. “Direnmeye çalışıyoruz. Solüsyon, ilaç benzin, tiner türü kimyasallar kullanıyoruz. Ciğerlere zararı olduğunu biliyorum ama yapacak başka bir işim yok” diyerek çaresizliğini anlatan Böğöş, günde ortalama 15 saat çalıştıklarını belirterek “Biz çalışıyoruz ama fiyatı onlar kendi çıkarlarına göre belirliyor” diyor.
20 yıldır sayacılık yaptığını belirten Ahmet Turan da piyasa koşullarının acımasızlığından bahsederek “Ben bu işi 20 yıl boyunca yaptım, 5 sene önce kaç paraya dikiyorsam şimdi de aynı fiyata dikiyorum. Biz çalışıyoruz firmalar kazanıyor” şeklinde konuşuyor. “Devlet bize sahip çıkmalı ki biz de devlete sahip çıkalım” diyen Turan, sorunlarının çözümü için dernek kurmaları gerektiğini söylüyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Oktay Akmeşe-Yıldırım Nur

Evrensel'i Takip Et