8 Mart 2008 00:00

Gaziantepli kadınlar BARIŞ istiyor


Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kadınlar talepleri için sokağa çıkacak. Taşıdıkları rengarenk pankart ve dövizlerle taleplerini ifade edecekler. Hep bir ağızdan barış, kardeşlik, insanca yaşam isteklerini haykıracaklar.
KESK üyesi kadınlara, Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde tekstilden çikolataya türlü işlerde çalışan örgütsüz işçi kadınlara ve evinde fıstık kırarak çorba kaynatmaya çalışan ve çalıştığının dahi farkında olmayan kadınlara ve yıllardır dili, kimliği, varlığı dahi inkar edilen Kürt kadınlarına sorunlarını, taleplerini ve 8 Mart’ı sorduk.
Barış, barış, barış...
2 çocuk annesi bir ev kadını olan Fatma Boz’un eşi 15 yıldır il dışında çalışıyor. Konuyu Bülent Ersoy’un Kürt sorunu ve operasyonlarla ilgili açıklamalarına getiren Boz, Bülent Ersoy’u cesaretinden dolayı kutluyor. “Bütün kadınların, anaların duygularına tercüman oldu” diyen Boz, “Bu savaş kimin savaşı? Düpedüz kardeş kavgası. Bu kavga böyle devam ederse çocuğumu askere göndermeyi düşünmüyorum” dedi.
Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Vatan Mahallesi’nde bizi misafir eden Zeliha Karayılan 50 yaşında. Aslen Urfalı olan Karayılan, Türkçeyi az bildiği için sohbetin bir bölümünü Kürtçe gerçekleştiriyoruz. Karayılan, Gaziantep’teki birçok ev kadını gibi evde fıstık kırarak aile bütçesine katkı sunmaya çalışıyor. “Asker de bizim, gerilla da bizim çocuğumuz. Bu çocuklar niye ölüyor? Yazık değil mi bu çocuklara? Biz yalnız barış istiyoruz” diyen Karayılan, savaşın son bulmasını istiyor.
18 yaşındaki Canan Yıldırım, 4 yıldır Başpınar’daki bir dokuma fabrikasının mutfağında çalışıyor. Asgari ücret dahi alamadan sigortasız çalışıyor Yıldırım, “Tek istediğim, çalışma saatlerinin daha kısa ve ücretlerin daha yüksek olduğu bir işte çalışmak” diye konuşuyor.
Sabah erken saatte işe gitmek için servis bekleyen genç işçi kadınlarla görüşüyoruz. Başpınar’da bir tekstil fabrikasında günde 12 saat çalışan 23 yaşındaki Filiz Dal, evli ve bir çocuğu var. “Keşke eşim dolgun bir ücret alsa da ben de çalışmak zorunda kalmasam, evde çocuğuma baksam” diyor.
Üç çocuk annesi Hamide Özdemir, üniversitede memur olarak çalışıyor. Özdemir, GSS ile özlük haklarının ve sosyal haklarının ellerinden alınacağını, buna karşı mücadele etmek gerektiğini ve 8 Mart’ta bu talep içinde kadınların sokağa çıkması gerektiğini belirtiyor. (Gaziantep/EVRENSEL)
Duygu Başak/Özgül Yatar

Evrensel'i Takip Et