9 Mart 2008 00:00

Emekçiler SSGSS'ye karşı birleşiyor


AKP Hükümeti'nin yasalaştırmak istediği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı'na karşı işçiler eylemlerini birleştirdiler.
Petrol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Polifleks işçileri ile Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Asil Çelik işçileri vardiya çıkışında ortak eylem yaptılar. Orhangazi Garajı'nda bir araya gelen yüzlerce işçi, kortej oluşturarak Orhangazi Meydanı'na yürüdü. İşçiler yürüyüş boyunca "Sağlık haktır satılamaz", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "İşçi memur el ele genel greve" sloganları attılar.
Alanda toplanan işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Ayhan Ekinci, AKP Hükümeti'nin işçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırılarının devam ettiğini ifade etti.
Bu tasarının engellenememesi durumunda emekliliğin hayal olacağını, emekli olanların maaşlarının düşürüleceğini belirten Ekinci, parası olanın sağlık hizmetinden yararlanacağını kaydetti.
Ekinci, Meclis gündemindeki bir diğer yasa tasarısı olan istihdam paketiyle de kıdem tazminatının bir fona devredilerek gasp edilmek istendiğini söyledi. "Deniyor ki 'fonda biriken paralar, işçiler tarafından 10 yıl kesintisiz ödendiği takdirde bu sürenin sonunda, emekli olunca veya ölünce alınabilecektir', bunun adı düpedüz kıdem tazminatlarının ortadan kaldırılmasıdır" diyen Ekinci, buna karşı işçilerin çok sert bir cevap vereceğini belirterek, AKP Hükümeti'ni bir kez daha düşünmeye çağırdı.
Petrol-İş Şube Başkanı Nuri Han ise, "Önümüze getirilmiş bu yasalarla neler kaybedeceğimizi çok net olarak biliyoruz. Bu saldırı yasalarına karşı bizler Bursa'da sendika ayrımı yapmayarak bir araya geldik. Sendikalar birliğini kurduk. Ancak bütün güçlerimizle mücadele edersek bu yasaları engelleyebiliriz" diye konuştu. Başlattıkları işyeri eylemlerini Bursa'daki diğer fabrikalara da yayarak işçilerin birliğini daha da güçlendireceklerini kaydeden Han, Türk-İş'in aldığı eylem kararlarını da tabanda olumlu karşılandığını söyledi.
Eyleme katılan Polifleks işçisi Yusuf Çetinkaya gazetemize yaptığı açıklamada, "Ben 44 yaşındayım. fabrikada diğer arkadaşlara göre yaşlı sayılırım. Emekli yaşını 65 yaşına çıkarılacağını öğrendim. Şu an fabrikalarda 30 yaşını geçtiğinde işe almıyorlar. İşyerlerinde çalışma güvencesi de yok peki o zaman nasıl emekli olacağımızı da bize söylesinler?" dedi. Çetin Kaya da bu yasalara karşı ortak davranmasını istedi. (Bursa/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et