11 Mart 2008 00:00
Sarkozy ilk darbeyi yedi
Fransada pazar günü yapılan belediye seçimlerinde sol belirgin bir ilerleme kaydederken, sağda beklenenden biraz daha iyi bir performans ortaya çıktı. Sosyalist Parti büyük kentlerin hemen hepsinden zaferle çıktı. İçişleri Bakanlığına göre ülke genelinde sol, oyların yüzde 47.94ünü, iktidar partisi ise yüzde 45.49unu aldı. Seçimlere katılım oranı yüzde 61 olarak tespit edildi. 2001deki seçimlerin ilk turundaki katılım oranı ise yüzde 67.29du. Belediye seçimlerinin ilk turunda sol, 2001in rövanşını almak için belirgin bir ilerleme kaydetti. Seçimlerin ikinci turu 16 Martta yapılacak.
Sarkozy inişe geçti
Bu seçimler özellikle Cumhurbaşkanı Sarkozy açısından seçilmesinden 10 ay sonra bir test niteliği taşıyor. Son aylarda ülkede Sarkozyye olan güven azaldı. Belediye seçimlerinde solun elde ettiği başarı, kanton seçimlerinde daha net bir şekilde ortaya çıktı. Sol partiler oyların yüzde 48ini alırken, iktidar partisi UMP ve ittifakları yüzde 41de kaldı.
Lyon kentinde Sosyalist Parti (PS) Belediye Başkanı Gérard Collomb sürpriz bir çıkış yaparak ilk turda bu belediyeyi almayı başardı. Nantes kentinde de Jean-Marc Ayrault, seçimlerden zaferle çıktı. Pariste Sosyalist Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, ilk turda aldığı oylarla şimdiden ikinci turu garantilemiş gözüküyor. Rouen, Laval, Alençon, Bourg-en-Bresse, Annonay ve Rodez kentleri de sola geçerken, solun ilk turda elinde tuttuğu diğer belediyeler şöyle: Dijon, Le Mans, Poitiers, Cherbourg, La Rochelle, Tourcoing, Auxerre, Lille, Caen, Strasbourg, Rennes, Brest, Hénin-Beaumont, Quimper, Narbonne, Blois et Mende, Toulouse, Aix-en-Provence ve Amiens. Marsilya, Reims ve Metz kentlerinin kaderini ikinci tur belirleyecek. Sosyalist Partinin eski cumhurbaşkanı adayı Ségolène Royal, halkın iktidarı cezalandırdığını söyledi. Başbakan François Fillon ise birinci turun bir işaret olduğunu, ancak beklenenden daha dengeli bir sonuç çıktığını belirterek, seçmenlerini harekete geçmeye çağırdı.
Sol karşısında sağ, kaybetme tehlikesi olan birçok kentte direnmeye davam ediyor. Özellikle Marsilyada sağcı aday daha yüksek oy alsa da solcu adayla arasında sadece iki puan fark var. Buna karşın iktidar partisi Toulon, Troyes, Epinal ve Meaux gibi küçük kalelerini korumaya devam ediyor. Bordeaux kentinde sağcı eski Başbakan Alain Juppé, oyların yüzde 56.62sini alarak rakibine açık fark attı.
FKP belediye sayısını artırdı
Fransa Komünist Partisi (FKP) de bu seçimlerde, yerel seçimlerde halen güçlü olduğunu gösterdi. FKP seçimlerde elindeki tüm belediyeleri korurken, Dippe ile Vierzon kentlerini de kazandı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et