19 Mart 2008 00:00

Sağlıkta yıkımı durduralım


Diyaliz tedavisi, bozulmuş böbrek işlevlerinin bir kısmını düzenleyerek insan yaşamının devam etmesini sağlar. Hemodiyaliz tedavisi, hastanın böbrek yetmezliğinin derecesine, yaptığı idrar miktarına bağlı olarak, hasta haftada iki veya üç kez diyaliz makinesine bağlanır. Her diyaliz seansı dört ya da altı saat sürer. Türkiye’de yaklaşık 15 bin civarında diyaliz hastası bulunmaktadır. Diyaliz tedavisi dünyadaki en pahalı tedavilerden biridir.
Diyaliz hastalarının kullandığı ilaçların fiyatları yüksektir. Örneğin, kronik böbrek hastalığından kaynaklanan kansızlığı olan hastaların tedavisinde kullanılan eritropoitin grubu ilaçların fiyatı 238 YTL ile 1.077 YTL arasında değişmektedir. Bu ilaçtan başka, diyalizde kullanılan yardımcı malzemeler bir kere kullanılıp atılmaktadır. Hastanın bir haftalık tedavi masrafı devlet hastanelerinde yaklaşık 2 bin YTL civarındadır.
Son yıllarda uygulanmakta olan özelleştirme politikaları sonucunda, hastaların büyük bir kısmı özel diyaliz merkezlerine sevk edilmektedir. Çok uluslu şirketler diyaliz makinelerini Türkiye’ye yıllar önce getirmiş, merkezlerini açmış ve halen buradaki ortakları aracılığı ile yeni merkezler açmaya devam etmektedirler. Sevk edilen hastaların bütün tetkikleri yine devlet hastanelerinde yapılmakta, hastalar özel merkezde yalnızca diyaliz makinesine bağlanmaktadır. Bunun için özel diyaliz merkezlerine çok büyük kaynaklar aktarılmaktadır. Devlet hastaneleri özel diyaliz merkezlerinin yan kuruluşu olarak çalışmaktadır.
Bugünkü uygulamada, diyaliz hastaları tedavileri için hiçbir ücret ödememektedir. Şimdilik geri çekilen SSGSS Yasası’nda diyaliz hastalarının durumu ne olacaktır? Yeşil kart kalkacak. Genel sağlık sigortasına prim yatırmazsan, hastanelerin önünden dahi geçirmeyecekler. 18 yaşından büyüklerin pirim borcu olursa tedavileri yapılmayacak denmektedir. Kimin ne zaman, kaç yaşında böbrek hastası olacağı belli olmaz. Pirim borcu olan diyaliz hastaları ölüme mi terk edilecek?
Bazı tedavilerde katkı payı alınacağı söylenmekte. Diyaliz tedavilerinden de katkı payı alınması düşünülüyor mu? Diyaliz çok pahalı bir tedavidir, uygulanmaya kalkılacak en küçük bir katkı payını birçok hasta ödeyemeyecek ve diyalizden çıkarılacak, hastalar ölüme mi terk edilecek?
Emeklisi, kadını, genci, çocuğu, işçisi, işsizi, esnafı, köylüsü, memuru ile yatağa düşmeden, toplu ölümler kapımızı çalmadan, henüz vakit varken: SAĞLIKTA YIKIMI DURDURALIM.
Gönül Bağçıvancıoğlu-Emekli
Diyaliz Hemşiresi (İZMİR)

Evrensel'i Takip Et