20 Mart 2008 00:00

Pendik’te Boşnak mahallesi

1960-1970 yılları arasında Bosna ve Sancak’tan Penik’e göç eden Boşnaklar, Pendik’te Sapanbağları ve Yeşilbağlar mahallelerine yerleştiler.

Paylaş

1960-1970 yılları arasında Bosna ve Sancak’tan Penik’e göç eden Boşnaklar, Pendik’te Sapanbağları ve Yeşilbağlar mahallelerine yerleştiler. 1990 yılında kurulan Bosna Sancak Derneği’nin ilk faaliyetleri arasında savaştan ve katliamlardan kaçan Boşnaklara yardım etmek yer aldı. Bine yakın üyesi bulunan bu dernekte satrancın özel bir yeri var. Derneğin kendi çalışmaları içinde akordiyon, klarnet, gitar, foklor ve satranç kursları yer alıyor. Bütün bu kursların içinde kendileri için en önemli etkinliğin satranç olduğunu dile getiren Boşnak Sancak Derneği Başkanı Kadir Denizli, 22 Mart’ta satranç turnuvası düzenleyeceklerini ifade etti.
Boşnakların Sapabağları ve Yeşilbağlar mahallelerinde oturduğunu söyleyen Denizli, dükkanların tabelalarından ve mahallenin yerleşim şeklinden bu mahallelerin Boşnak mahallesi olduğunun anlaşıldığını sözlerine ekledi. Boşnakların hep bir arada yaşadıklarını dile getiren Denizli, salı günleri dernek binasında Boşnak sevda türkülerinin (sevdalinka) söylendiği bir konser düzenlediklerini ifade etti. Özellikle 1990 yılında Bosna’dan gelen Boşnakların vatandaşlık sorunları yaşadıklarını anlatan Denizli, Türkiye’de vatandaşlık hakkının verilmemesinin kendileri için temel sorun olduğunu vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sanayi bölgesi içinde bir mahalle

SONRAKİ HABER

Sorunlar karşısında ortak ses olmak için: PENDEF

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...