24 Mart 2008 00:00

Yine sesiz sedasız

Ekmeğimizi küçülttüler, mazot’ a zam gelince nakliye ücretlerimiz daha aşağı çekiliyor. Sekiz yıl önceki ücretlerimiz bu günkü aynı.

Paylaş

Ekmeğimizi küçülttüler, mazot’ a zam gelince nakliye ücretlerimiz daha aşağı çekiliyor. Sekiz yıl önceki ücretlerimiz bu günkü aynı. Mazot fiyatları dört kat artmış, fiyatların belirlenmesi lojistik şirket yöneticilerinin iki dudağı arasında. Sırasıyla vergiler, harçlar beş kat artmış, yedek parça ve bakım ücretleri beş kat, muhasebe ve diğer giderlerimiz orantısız şekilde artmış.
Bundan on yıl önce fabrikalardan alınan işler ya kooperatifler ya da komisyoncular tarafından alınırdı. En az biri yakıtsa üç kat ücret alınırdı. Şimdi ise lojistikler işi iyi paraya alıyorlar. Örgütsüz kamyoncular bakımsızlıktan ve vergi, harç borçlarından dolayı ya trafikten men oluyorlar ya da işsizlikten kamyon garajlarından atıl durumda kalıyor, gizli işsizlere katılıyor. 4025 sayılı taşımacılık yasası can çekişen kamyoncu sektörüne son darbeyi indirdi.
Yetki belgesi v.s. adlar altında toplanan harçlar ve vergiler, lojistik şirketlerine teşvik ve kolaylık olarak sunulmaktadır. Örneğin İstanbul’da yol yasağına uymayan kamyoncuya beş gün trafikten men edilirken lojistik toplu araçlar hiçbir yasaklamayla karşılaşmamaktadır. Bu da gösteriyor ki kamyoncuların tek çaresi kamyoncu birliğini oluşturmaktan başka çarelerinin olmadığıdır.
Mustafa Patla/ (Tuzla/İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Cheney Ortadoğu'yu terörize ederek geliyor

SONRAKİ HABER

Şimdi birlik zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...