17 Nisan 2008 00:00

Benimle X kanalında evlenir misin?

Son dönemlerde popüler kültürün bir dayatması olarak mı ortaya çıktı bilinmez ama ekranlarda “evlendirme” programları aldı başını gidiyor.

Paylaş

Son dönemlerde popüler kültürün bir dayatması olarak mı ortaya çıktı bilinmez ama ekranlarda “evlendirme” programları aldı başını gidiyor. İnsanlar bu programlara başvuruyor kendilerine uygun eşler bulabilmek için. Küçümsenmeyecek kadar da talep olduğunu düşünüyorum. Hem başvuran insan sayısı adına hem programı izleyen insan sayısı adına.
Usul kısaca şöyle: bir aday stüdyoya alınır önce. Bar tabureleri biçimindeki sandalyelerde ilk dakikalar oturma savaşımı verdikten sonra otururlar oraya. Bey amca evlenmeye gelmiştir, başlar anlatmaya sarışın olsun, evi olsun açık olsun. Sunucu bağırır paravan kapansın diye. Yani paravan da öyle pek ahım şahım dayanıklı bir korunak değil. Neyse hanım teyze paravanın diğer ucunda oturmuş bekliyor. Amca haddinden fazla gereksiz bir cesurlulukla sunucu kıza soruyor: “Hangi renk.” Evet rengini sorduğu şey bir masa değil, sandalye değil, nesi var yarışmasında kullanılabilecek nesnelerden hiçbirisi değil. Rengini sorduğu “şey” oraya evlenmek üzere gelen bir hanım teyzedir. Ve daha da ileri gidiyorum, sunucu kız ne yapmaya çalıştı bilinmez ama hanım teyzenin bacaklarına eteğini hafif kaldırarak bakar ve altı sarı üstü beyaz bey amca der...
Gelelim diğer ibret örneğine. Bu kez stüdyoya otuzlu yaşlara merdiven dayamış bir bey gelir. Ve açık sözlü olma marifetine sığınarak telefonun öbür ucundaki, beyle evlenmek isteyen hanıma “Ben Aleviyim beni kabul eder misin?” der. Yani şöyle bir ricası yok:”sevgili bayan yıllar önce bir cinayet işledim, beş tane adam öldürdüm bir de bebek leşim var; beni kabul eder misin?”. Şöyle bir ricası da yok: “ya sevgili bayan geçen yıl bir yolsuzluk olayına karıştım, yüz bin YTL kadar yolsuzluktan birikmişim var. Sığınsam sana beni kabul eder misin?” Şöyle bir ricası da yoktur: “sayın hanımefendi ben dünyaya ilk geldiğimde yani aslında bundan önceki yaşamımda bir Bush’tum; Irak’ı vurdum, sayamayacağın kadar can aldım. Beni kabul eder misin? Popüler kültürün yeni bir oyunu da bu;ekran başında yuva kurma oyunu ve kurulan yuvayı da yine aynı mekanda yıkma...
Milyonlarca insanın karşısında, eşya seçer gibi kendilerine eş seçen sevgili insanları ve bu saçmalığa ekran karşısında tanık olan reyting kurbanı insanları böyle programlara fırsat vermemeye çağırıyorum. Kadınlar, çalışan insanlar, çocuklar, gençler için hiçbir mantıklı kazanç sağlamayan bu akıl dışı programların yerine onlara aktif zamanda faydalı olabilecek programlar izlemeye davet ediyorum. Hayat Televizyonu’ndan faydalanmalarını öneriyorum. Orada akıl ve mantık dışı programlara yer verilmiyor. Reyting uğruna bir dolu umudu kurban etmiyor orada insanlar. Seçim sizin.
Neslihan Mengüç (Pendik/İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs’ta Öğrenciler de işçilerin yanında olmalı

SONRAKİ HABER

Cehennem sıcağında çalışmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...