23 Nisan 2008 00:00

Irak’ın 4 kıtadan ‘komşuları’ toplandı

Irak’a komşu ülkelerin yanı sıra BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, AB Komisyonu, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ve Arap Birliğini bir araya getiren Genişletilmiş Irak’a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları toplantısı Kuveyt’te yapılıyor.

Paylaş

Irak’a komşu ülkelerin yanı sıra BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, AB Komisyonu, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ve Arap Birliğini bir araya getiren Genişletilmiş Irak’a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları toplantısı Kuveyt’te yapılıyor. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın temsil ettiği toplantıya İran, Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Suriye’nin yanı sıra BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya), G-8 ülkelerinden Japonya, Almanya, İtalya, ve Kanada ile BM, İKT, Arap Birliği ve AB Komisyonundan temsilciler katılıyor.
Irak’a komşu ülkeler toplantısı girişimi, 2003 yılında başlatıldı. Başlangıçtaki amacı, Irak’taki çalkantı ve sorunların, komşu ülkelere yayılmasının önüne geçmenin yollarının araştırılması olan süreç boyunca Irak’a komşu ülkelerin dışişleri bakanları, bu çerçevede dokuz kez resmi, dört kez de gayri resmi toplantılarda bir araya geldi.
Maliki şikayet etti
Toplantıda Irak Başbakanı Nuri El Maliki, komşu ülkelerden, Bağdat ile ilişkileri güçlendirmek, borçlarını silmek ya da militanların ülkeye sızmalarını önlemek için bir şey yapmadıklarını ileri sürerek şikayetçi olurken, Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan toplantının sadece Irak’taki zorlu sorunlara barışçıl çözümler bulunması yönündeki güçlü taahhütleri doğrulamadığını, aynı zamanda uluslararası toplumun Irak yetkilileri ve halkına ülkelerinin yeniden yapılanmasındaki zorlukların aşılmasında yardımcı olmak yönündeki güçlü iradesini de gösterdiğini kaydetti. Babacan, Türkiye’nin Irak’ın tüm çabalarına destek olma yönündeki kararlılığının “sağlam ve kalıcı” olduğunu söyledi. Babacan “Türkiye, Irak konusundaki siyasetini çok boyutlu, birleşik bir bütün olarak görüyor. Bu bütün insani, sosyal, kültürel, ekonomik, askeri ve ticari boyutları içeriyor” dedi.
Öte yandan, Irak’taki çatışmalarda ve intihar saldırılarında 29 kişi öldü, 61 kişi de yaralandı. Bağdat’ın kuzeyinde, yola yerleştirilen bir bombanın infilak etmesi sonucu 2 ABD askeri öldü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Lübnan’da cumhurbaşkanı seçilemiyor

SONRAKİ HABER

Arap basınından anlaşma iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...