27 Mayıs 2008 00:00

Ortak tutum belgesi onaylandı


Avrupa Birliği dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyinde, Türkiye-AB Ortaklık Konseyi için AB Ortak Tutum Belgesi tartışılmadan onaylandı.
Türkiye-AB ilişkilerinde en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi’nde Türk tarafına sunulacak belgede, siyasi partilere açılan kapatma davalarının yakından izlendiği belirtilerek, “AB, bu davaların sonucunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına ve Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’nun belirlediği ilkelere uyumlu olacağına güven duyuyor” deniliyor.
Türkiye’deki tüm siyasi aktörlere, görüş ayrılıklarını temel özgürlüklere, anayasaya ve demokratik laikliğe saygı göstererek diyalog ve uzlaşma ruhu içinde çözmeleri çağrısı yapılan belgede, şu görüşlere yer veriliyor: “AB tarafsız, bağımsız, güvenilir, şeffaf ve hızlı çalışan yargı sisteminin hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesinde ve AB müktesebatının uygulanmasında son derece önemli ve hayati koşul olduğunu Türkiye’ye hatırlatır. Yargı reformu için kapsamlı strateji hazırlığında Türkiye’de bazı adımların atıldığını AB not etmektedir. Bu kapsamda özellikle yargının tarafsızlığını, bağımsızlığını, etkinliğini ve hızlı çalışmasını güçlendirmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Böylece halkın yargıya güveni artacaktır.”
Siyasi reformların yavaşlamasından duyulan üzüntünün kaydedildiği belgede, “AB, hükümetin anayasayı değiştirme niyetini not etmektedir. Türk anayasa hukukunun Avrupa standartlarını bütünüyle kucaklayabilmesi için bu çok önemli bir fırsattır” denildi. (HABER MERKEZİ)

Polonya’dan AB desteği
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Türkiye’nin AB üyelik arzusunu desteklediklerini söyledi. Brüksel’deki düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi’nde, konuşan Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, “AKP hakkında açılan davada Anayasa Mahkemesi’nin kapatma yönünde karar vermesi halinde Türkiye’nin AB yolculuğunun nasıl etkileneceğinin” sorulmasına yorum yapmadı.

Evrensel'i Takip Et