17 Haziran 2008 00:00

AKP yerel gazetelere el attı

TBMM Bayındırlık Komisyonu’nda kabul edilen ‘Kamu İhale kanunu ile kamu ihale sözleşmeleri kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı” yerel gazetecilerin gözünü korkuttu.

Paylaş

TBMM Bayındırlık Komisyonu’nda kabul edilen ‘Kamu İhale kanunu ile kamu ihale sözleşmeleri kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı” yerel gazetecilerin gözünü korkuttu. Tasarı ile ilanların dijital ortama taşınması yerel gazeteleri maddi yokluklara itiyor. Tasarının uygulamaya başlanmasıyla yerel basın kuruluşları kapanma tehlikesi ile yüz yüze kalacak. Adana’da ve bir çok yerde çok sesliliğin ortadan kaldırılacağını dile getiren yerel gazete temsilcileri, AKP’nin kendi medyasını kurma çabasında olduğunu söylediler.
Gelirlerinin büyük çoğunluğunu resmi ilanlardan karşılayan yerel gazeteler çalıştırdıkları basın emekçilerinin giderlerini de ilanlar sayesinde karşılayabiliyorlar. Tasarının yasalaşması halinde Anadolu’da 1300 yerel gazete sırası ile kapanacak. Burada çalışan yaklaşık 15 bin basın emekçisi işinden olacak. Çalışanların aileleri de düşünüldüğünde yasadan olumsuz yönde etkilenecek insan sayısı artıyor. Ayrıca gazetelerin basılmasında uğraşan matbaa, kağıt ve boya gibi birçok sektörde bu yasadan dolaylı yolla etkilenecek.
‘Yasa ile yerel basın sermayenin önüne atılıyor’
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti 2. Başkanı Salim Büyükkaya, yasa ile birlikte yerel basın kuruluşlarının tek tek kapanacağını söyledi. AKP Hükümeti’nin iktidar olduğu gönden bu yana kendi medyasını yaratma çabasında olduğunu bu yasa ile beraber yerelde de bu çabasını devam ettirmeye çalıştığını vurgulayan Büyükkaya, “Yasa çok sesliliği ortadan kaldırarak halkın tek bir yerden haber almasına neden olacaktır. Bu da halkın doğru bilgiye ulaşmasını engelleyecektir” dedi. Resmi ilanların kaldırılması sonrasında sadece büyük şirketlerin vereceği ilanların kalacağına dikkat çeken Büyükkaya, ilan veren şirketlerin gazetelerden kendi kılıcını salmasını isteyeceğini belirtti. Bu yasanın yerel gazeteleri sermayeye yedekleyeceğini dile getiren Büyükkaya, yasaya karşı mücadelelerinin süreceğini ve Adana’da yerel gazetelerin ‘Gazetemi kapatma Anadolu’yu karartma’ yazılı siyah logo ile basılacağını sözlerine ekledi.
Çok seslilik yok olacak
Kent Gazetesi sahibi Turgay Develi ise AKP Hükümeti’nin bu yasayı tasarruf gerekçesi ile savunduğunu ifade ederek, ‘Buradan elde edilecek tasarruf işsiz kalacak o kadar insana istihdam yaratacak mı?’ diye sordu. Yasa ile yerel basın kuruluşlarının maniple edilerek halkın haber alma özgürlüğünün önüne engel konulmaya çalışıldığını aktaran Develi, yerel medyanın dünyada maniple edilemeyen bilginin ham hali ile halka sunulduğu hali olduğunu dile getirdi. Yasa ile birlikte çalıştırdığı 20 kişiden 10 tanesini işten çıkarmak zorunda kalacağını söyleyen Develi, yasanın hem yerel gazetelerde çalışan hem de yerel gazetelerden yararlanan her kesimden insanı olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti. Develi yasaya karşı Türkiye genelinde mücadelelerinin süreceğini dile getirdi.
Gerçekler gizlenecek
Adana’da 90 yıldır yayın yapan Yeni Adana Gazetesi çalışanı Ahmet Yahşi de yayın hayatı boyunca bir Fransız işgalinde bir de Adnan Menderes tarafından kapatılan gazetelerinin bugün resmi ilanların ellerinden alınması sonrasında kapanma tehlikesi içine gireceğini aktardı. Hükümetin ulusal basın karşısında yerel basına destek vermesi gerekirken, bu yasa ile yerel basın kuruluşlarını kapanma noktasına getirdiğini ifade eden Yahşi, yasa ile sadece hükümet güdümünde olan gazetelerin açık kalacağını ve gerçeklerin gizleneceğinin altını çizdi. (Adana/EVRENSEL)
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Gecekonduculardan Gökçek’e şenlikli yanıt

SONRAKİ HABER

Bakanlık genelge ‘uygulanıyor’ diyor ama!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...