18 Haziran 2008 00:00
Cilanbolu Kuyusu gün ışığına çıkarılıyor
Helenistik dönemde inşa edilen, Roma ve Bizans dönemlerinde de kullanılan Amasya Harşena Kalesi üzerindeki Cilanbolu kuyusu Amasya Valiliğinin girişimi ve İl Özel İdaresinin sağladığı ödenek ile temizlenerek gün ışığına çıkarılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünün sondaj izni ile Amasya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında temizlik ve kazı çalışmaları başladı.
Harşena kalesinin orta yerinde bulunan kuyuya yüz elli basamakla inilmekte ve daha sonra kayaların oyulması ile yapılan geçit kaleden kentin kuzeyine doğru uzanmaktadır. Yüzyıllardır inilemeyen ve halk arasında birçok efsaneye konu olan kuyu kalenin tarih öncesinde kalenin gizli geçidi olarak işlev gördüğü ve kalenin kuşatma altında iken su ve yiyecek temininin yapıldığı gizli geçit olduğu tahmin edilmektedir. Gizli geçide birçok kişinin girdiği ancak geri dönmediği, devamında krallara ait hazine dairesinin olduğu rivayetleri ile anılan kuyu seksen gün sonra tamamen temizlenerek turizme kazandırılacak.
Amasya Kalesinin sur duvarları, kral kaya mezarları ve diğer kalıntılarıyla açık hava müzesi durumunda olduğunu söyleyen Amasya Valisi M. Celalettin Lekesiz, tunç çağından Osmanlıya kadar on dört medeniyete ait tarihi izlere rastlandığını belirtti. Cilanbolu kuyusunun temizlenerek, turizme kazandırılacağını ve Amasya Kalesinin turizm cazibe merkezi olacağını anlatan lekesiz, Cilanbolu kuyusunun temizlendikten sonra aydınlatılarak gezi ve incelemeye açılacağını ve bunun da kente gelen turist sayısını artıracağını vurguladı. (Amasya/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et