21 Temmuz 2008 00:00

Ambarlı büyüdükçe çalışma şartları ağırlaşıyor

Her geçen gün büyüyen Ambarlı Limanı’nda işçilerin çalışma koşulları daha da zorlaşıyor. Türkiye ihracatının deniz yoluyla yüzde dokuzunun yapıldığı Ambarlı Limanı, adeta bir işçi cehennemini andırıyor.

Paylaş

Her geçen gün büyüyen Ambarlı Limanı’nda işçilerin çalışma koşulları daha da zorlaşıyor. Türkiye ihracatının deniz yoluyla yüzde dokuzunun yapıldığı Ambarlı Limanı, adeta bir işçi cehennemini andırıyor. 2006 yılında en fazla ihracat yapan limanlar arasında birinciliği alan limanının bir diğer özelliği ise kötü çalışma koşulları.
Limanda 930 firmanın ihracatı yapılıyor. 7 terminalde toplam 9 bin 300 kişinin çalıştığı limana, bir günde 5 bin 500 ağır tonajlı araç giriş-çıkış yapıyor. 2007 yılında 24 milyar dolar ihracat yapılan limanda, 2008’de hedeflenen 30 milyar dolar tutarındaki ihracat ürünlerinin hepsi, buradan gemilere yüklenecek. Limanda faaliyet gösteren firmaların başında, Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Tic. AŞ, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ, Mardaş Marmara Deniz İşletmeciliği Ticaret AŞ, Marport Liman İşletmeleri Ticaret ve Sanayi AŞ, Marport Ana Terminal, Anadolu Çimentoları Türk AŞ, Marport Liman İşletmeleri Ticaret ve Sanayi AŞ (Marport Batı Terminal) ve Total Oil Türkiye AŞ’nin off-shore platformu ve dolum tesisi geliyor.
Ambarlı Limanı, Türkiye limanları toplam konteynır hareketinin yaklaşık yüzde 40’ına hizmet veriyor. 2007’de Doğu Akdeniz ve Karadeniz coğrafi bölgelerinin en büyük rakibi olan Pire Limanı’nı geçerek bölgenin en büyük limanı olmayı hedefleyen Ambarlı, 2007 yılının ikinci yarısında bu amacına ulaştı. Ambarlı Limanı içinde bağımsız 6 terminal ile 1 off-shore platformu ve buna bağlı dolum tesis terminali bulunuyor.
Dünyadaki limanların önemi ve büyüklüğü sıralamasında 69. sırada olan limanın müdürü, “ 3 gün dursa ekonomisi 1 ay kaybeder. 365 gün 24 saat çalışıyoruz. Dünyanın her yerinde üretim yaparsınız. Ancak limanlar cazip pazara ulaşmak için stratejik öneme sahip. Ülke ekonomisinin büyümesinin lokomotifiyiz” diyerek limanın önemini ifade ediyor.
İşçiler istifa etmeye zorlanıyor
Sermaye için böylesine önemli olan limanda işçilerin çalışma koşulları ise çok ağır. Hak gaspları ve ağır çalışma koşulları işçileri canından bezdirmiş durumda. Sık sık iş kazalarının yaşandığı limanda, tek bir firmada 11 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiği söyleniyor. Üç vardiya sistemiyle çalışılan limanda, her bir konteynerin tonlarca ağırlıkta olduğu düşünüldüğünde, işin ve çalışma koşullarının zorluğunu anlamak mümkün oluyor. İş makinelerinin ağırlığı 100 ton ile 1000 ton arasında. Çalışma koşullarından dolayı bel ve boyun fıtığı olan işçi sayısı oldukça fazla. Bel ve boyun fıtığı olan işçiler, haklarını alamasınlar diye istifaya zorlanıyorlar. Haftalarca izin yapmadan çalıştırılan işçiler var. Bu şartlar altında işçilerin aile yaşamları bile altüst oluyor.
Özelleştirme çalışma koşullarını ağırlaştırdı
İzin günlerinin belli olmayışından dolayı aileleriyle zaman geçiremeyen işçiler, ağır işkolunda çalışmalarına rağmen sigortalarının düz gemi işçileri gibi yatırıldığını dile getiriyorlar. İşçiler, özelleştirmeden sonra çalışma koşullarının daha da ağırlaştığına dikkat çekiyorlar. İş güvenliği ve işçi sağlığına yeterli önem verilmediği, gemilerde ve limanda dalgıç bulunması gerekirken bunların bulundurulmadığı belirtiliyor. Limanda çalışan taşeron işçilerin çalışma koşulları kadrolulara göre daha ağır.
Bayramlarda ve resmi tatil günlerinde zorunlu çalışma var. İşçi ücretlerine 2000 yılından bu yana yüzde 4’ün üzerinde zam yapılmadı. Ambarlı Limanı’nın, çalışma koşulları, işin ağırlığı ve iş süreleri düşünüldüğünde Tuzla tersanelerinden farklı olmadığı ortaya çıkıyor.
Çalışma koşullarına karşı, geçmişte sendikalaşma faaliyetleri yaşanmış ve bunlar bastırılmıştı. Ancak bugünlerde işçiler bu durumu değiştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. (İstanbul/EVRENSEL)

Limanda bugün eylem var

Daha iyi bir çalışma koşulları ive iş kazalarının son bulması için Liman-İş’te örgütlenen Marport işçilerinin Ambarlı Limanı’nda başlattığı direniş devam ediyor. İşten atılan 55 işçinin direnişi, kararlı bir şekilde devam ederken patronun işçiler üzerindeki baskısı da devam ediyor. Patronun baskılarına maruz kalan işçiler aynı zamanda haksız yere gözaltına alınıyorlar. İşçiler bugün aileleriyle birlikte eylem yapacaklar.
Liman-İş Yakuplu Şube Temsilcisi Recep Çakmakcı bugün yapacakları eyleme duyarlı kamuoyunun destek vermesini istediklerini dile getirdi. Mücadelelerini kazanana kadar direnişi sürdüreceklerini belirten Çakmakcı, eylemlerinin bundan sonra da devam edeceğini söyledi.
Seyit Aslan
ÖNCEKİ HABER

Kadosan işçisi insanca çalışmak istiyor

SONRAKİ HABER

Kıdem tazminatı yeniden hedefte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa