05 Ağustos 2008 00:00

Babacan haberleri yersiz buldu

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ankara’yı ziyaret eden Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu

Paylaş

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ankara’yı ziyaret eden Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Babacan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın Türkiye’ye yapacağı ziyaretle ilgili basında yer alan bazı haberlere ilişkin olarak, ziyaretin özüne odaklanmak gerektiğini, bunun haricindeki tartışmaları bu ziyareti gölgelemeye yönelik “Çok tatsız, yersiz girişimler” olarak gördüğünü söyledi.
İran’ın dünyanın gündeminde olan önemli bir ülke olduğuna, özellikle İran’ın nükleer programıyla alakalı dünyanın dört bir yerinde tartışmaların devam ettiğine işaret eden Babacan, çok önemli bir müzakere sürecinin tam ortasında olduklarına dikkat çekti. Babacan, “Böylesine önemli bir süreçte ve böylesine önemli bir ziyaret öncesinde, ziyaretin böyle ufak tefek detayları, formatı, şurada olacakmış, burada olacakmış, bu tartışmaları ben son derece yersiz görüyorum. Ziyaretin özüne ve başarısına gölge düşürecek yaklaşımlar olarak görüyorum. Ziyaretin özüne odaklanmak gerektiğini düşünüyorum. Bunun haricindeki tartışmaların tamamen bu ziyareti gölgelemeye, ziyaretin başarısını şimdiden engellemeye yönelik çok tatsız, yersiz girişimler olarak görüyorum” dedi.
Bu konuların zaten iki ülke arasında görüşüldüğüne değinen Babacan, “İki ülke arasında ziyaretin yeri, zamanı, formatı değerlendirilir ve karşılıklı mutabakat oluştuktan sonra da tarih ve format konusunda gerekli açıklamalar yapılır” şeklinde konuştu. Portekiz Devlet ve Dışişleri Bakanı Luis Amado da, Türkiye-AB ilişkilerinin devamlılığından yana olduklarını ve ilişkilerin kötüleşmesini engellemek için üzerlerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirdiklerini söyledi.
Türkiye’ye geliyor
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, 14 Ağustos’ta Türkiye’ye geliyor. Ahmedinecad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İstanbul’da bir araya gelecek. İki lider görüşmede İran’ın tartışmalı nükleer programını ele alacak. Ayrıca, ikili ilişkiler de masaya yatırılacak.
Bu ziyaret 2004 yılından bu yana İran’dan Türkiye’ye yapılan en üst düzey ziyaret olacak. 2004 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi Ankara’yı ziyaret etmişti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Bakanlar Kurulu orman yangınlarını konuştu

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa