7 Ağustos 2008 00:00
Ahmedinecadın ziyareti tartışılıyor
CHP ve MHP, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecadın Türkiyeye yapacağı ziyarette Anıtkabiri ziyaret etmemesini eleştirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, Anıtkabire gitmek istemeyen İran İslam Cumhurbaşkanı geliyor ve bu kaçkınlığa kılıf hazırlamak için resmi ziyaret iş ziyareti kılıfına sokuluyor dedi. Yazılı açıklama yapan Tamaylıgil, Suudi Arabistan Kralının Türkiyeyi ziyareti sırasında Anıtkabire giderek Atatürke saygı duruşunda bulunmadığını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Kralı otel odasında ziyaret ettiğini hatırlattı. Şimdi de Anıtkabire gitmek istemeyen İran İslam Cumhurbaşkanı geliyor ve bu kaçkınlığa kılıf hazırlamak için hem resmi ziyaret iş ziyareti kılıfına sokuluyor, hem de bu kılıfın gereği olarak İstanbula Ahmedinecadın ayağına gidilmesi benimseniyor diyen Tamaylıgil, Babacanın Ufak tefek teferruat sözlerini de eleştirdi.
MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır da, Ahmedinecadın Anıtkabiri ziyaret etmemesine tepki gösterdi. Şandır, Bizimle dost olduğunu iddia eden her ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusuna saygı sunması asgari nezaket gereğidir dedi. ANKAya konuşan Şandır, AKPnin dış politikasını da eleştirdi.
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, 14 Ağustosta Türkiyeye resmi bir ziyarette bulunacak. (HABER MERKEZİ)
Guardian: Türkiye hafife aldı
The Guardian gazetesi, Türkiye, Ahmedinecadın devletin kurucusunu hiçe saymasını önemsiz gösteriyor ifadesini kullandı. İngiliz gazete, AKPnin İranlı lideri, Anıtkabirin bulunduğu Ankara yerine eski Osmanlı başkenti İstanbula davet ederek zorluğun üstesinden gelmeye çalıştığını belirterek, Ahmedinecadın, protokole göre ülkeyi ziyaret eden tüm yabancı liderlerden beklenen bir nezaket olan Atatürkün Ankaradaki mozolesinde saygı duruşunda bulunması konusunda istekli olmadığını bildirdiğini yazdı.
Evrensel'i Takip Et