10 Ağustos 2008 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

Haitililer için bu Ağustos kardeşleri Lovinsky Pierre Antonie’nin 2007 Ağustos ortalarında Haiti’yi ziyaret eden Kanadalı-Amerikalı insan hakları heyetinden biriyle görüşürken kaçırılması ve kaybolmasını hatırlatan bir dönem olacak.

Paylaş

Haitililer için bu Ağustos kardeşleri Lovinsky Pierre Antonie’nin 2007 Ağustos ortalarında Haiti’yi ziyaret eden Kanadalı-Amerikalı insan hakları heyetinden biriyle görüşürken kaçırılması ve kaybolmasını hatırlatan bir dönem olacak.
Pierre-Antonie, Fondayson Trant Septenm’nin ikinci kurucusuydu. Grup,1991 ve 2004 ‘de (özellikle de sonrasında) demokratik yollardan iş başına gelmiş olan Başbakan Bertrand Aristide’ye karşı yapılan darbeler sırasında darbeye karşı halka yardım ettiler. Fondayson üyeleri yıllar boyunca karşıt güçlerin hedefi oldular
Dünyanın dört bir yanındaki eylemciler Lovinsky’nin desteğiyle örgütleniyor, Haiti Başkanı Rene Preval’den tutun da Brezilya’ya ( Ülkedeki BM güçlerinin tabanını oluşturuyor), Kanada’ya, Haiti demokrasisine karşı en son askeri darbeyi düzenleyen ABD ve Fransa’ya kadar birçok farklı hükümete sesleniyorlardı.
Pierre-Antonie kaçırıldığında bu Haiti’deki diğer insan hakları ve demokrasi eylemcilerini hükümet baskısının dalgalarından korunmak için saklanmaya zorladı.
Haiti dünya sahnesinde gururlu ve şerefli bir kariyere sahip,Fransa’ya karşı yapılan 1804 devriminden sonra batıdaki ilk özgür siyah cumhuriyet oldu. Bu devrim, ABD iç savaşının Amerika topraklarında köleliğin sonunu telaffuz etmesinden neredeyse 70 yıl önce köleliği kaldırdı. Onların özgürlüğü, hürriyet ve bağımsızlığın parlak ışıklarını Karayipler boyunca yaydı. Güney Amerika İspanya’ya karşı ayaklandığında,onları bağımsızlığa kavuşturan önder Simon Bolivar destek, silah ve dinlenme için Haiti’ye dönmüştü.
Batıya siyah özgürlüğünü getirmek için giriştikleri amansız mücadelede, ABD ve Avrupa şeytani bir savaş yürüttüler. Fransa, Haiti’yi savaş tazminatı ödemeye zorladı-Tarihte eşi görülmemiş bir davranış, savaşın galibini neredeyse bir asır boyunca zenginliklerini tazminat olarak vermeye zorlamak. ABD ülkeyi tekrar tekrar işgal etti, insanlara gaddarca davrandı, ülkeyi dış güçler yararına harcamak için çeşitli kukla diktatörler ve nesiller boyunca sürecek ulusal fakirlik getirdi.
Haiti’nin çoğunluğun oyunu alarak seçimleri kazanan Başkanı Bertrand Aristide, Haiti’nin zengin kaymak tabakasına karşı çıkmaya cüret ettiğinden ve köylü sınıfı için bazı şeylerin sözde daha iyi olmasına çalıştığından ABD deniz kuvvetleri onu sürgüne gitmeye zorladı
Lovinsky popüler kitle hareketlerinden geldiğinden, bir yıl kadar önce Haiti sokaklarından çekilip alındı ve hareket onu evine, ailesine, topluluğuna ve parçası olduğu popüler hareketlere geri döndürmek için yapılanıyor.
Haiti hiçbir zaman unutulmamalıdır ve Lovinsky Pierre-Antonie’yi de asla unutmamalıyız.
Mumia Abu-Jamal
ÖNCEKİ HABER

Acil ve koşulsuz ateşkes istediler

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...