21 Ağustos 2008 00:00

Can Yücel’den seçmeler


Şiirimizin usta isimlerinden Can Yücel’in dokuzuncu ölüm yıldönümünde, Doğan Kitap Can Yücel şiirlerinden seçkiler yayınlamaya başladı. Sezai Sarıoğlu’nun yayına hazırladığı kitaplar, “Portreler” ile “Ben ve Bizimkiler” başlıklarını taşıyor.
Ekim ayında ise “Can’dan Yazılar” başlığıyla Can Yücel’in politik yazılarını bir araya getiren kitaplar yayınlanacak. Kendi deyimiyle “Terütaze politik yazılar”dan oluşacak kitapların, yani Can’dan Yazılar’ın ilki Düzünden başlığıyla okurla buluşacak. Bu kitapta, 1967-1993 yılları arasında Ant, Yeni Gündem, Demokrat, 2000’e Doğru ve Gerçek dergilerinde, Vatan ve Demokrat gazetelerinde yayınlanan yazılar yer alacak. Yücel’in çarpıcı mizahıyla ve tereddütsüz devrimci siyasi görüşleriyle yazılmış yazıların bugüne ışık tutması da dikkat çekiyor.
Sezai Sarıoğlu’nun hazırladığı şiir seçkilerinde ise, konularına göre Yücel’in farklı dönemlerde yazılmış şiirlerinden seçilmiş örnekler bir araya getiriliyor. Portreler, adından anlaşılacağı gibi Can Baba’nın çeşitli kişiler için kaleme aldığı şiirlerden oluşuyor. Şiirler üç bölüme ayrılmış: Şairler İçin; Yazarlar, Sanatçılar, Siyasetçiler İçin; Başka Sesler İçin. Kitabın arka kapağına, “En uzun koşuysa elbet Türkiye’de de devrim” dizesiyle başlayan “Bizim Deniz” şiiri yer alıyor.
Önsözünü kaleme alan Aydın Çubukçu, Can Yücel şiiri için şöyle bir ifade kullanmış: “Herhangi bir insanın tanımlı varlığı ile imgesi arasında bir çelişki olması Can Yücel’in gözettiği bir mizah ilkesidir. Ancak pek çok şiirinde bu ilişkiyi keskin bir karşıtlık olarak yorumlamaz. Aksine, imge ve varlık arasında birbirini karşılıklı olarak yeniden yaratan bir ilişki bulunması, dolayısıyla bir çelişkiden çok, onu da içermek üzere anlamlı bir bağıntı kurulması gerektiğine karar vermiştir.”
Ben ve Bizimkiler ise, Can Yücel’in kendisine, Güler Yücel’e ve ailesine yazdığı kimi şiirleri içeriyor. Bu kitabın arka kapağına alınan şiir, “Özgeçmişim” şöyle diyor: “Ben ömrümce muhalif yaşadım. / Devletçe de menfi bir TİP sayıldım. / Onun için kan gurubum / RH NEGATİF”.
“Yaşamım benim en güzel şiirim” diyen Yücel’in kendisini ve ailesini anlattığı şiirler de, Portreler gibi usta şairin yakınındaki kişilere duyduğu sevginin muzırca ifadesinden oluşuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et