23 Ağustos 2008 00:00
Veto fırsat olmalı
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Cumhurbaşkanı tarafından bazı maddelerinin tekrar görüşülmesi için TBMMye gönderilen Elektronik Haberleşme Kanununun sermayenin lehine, tüketicilerin aleyhine pek çok düzenleme içerdiğine dikkat çekerek çeşitli önerilerde bulundu.
Konuyla ilgili dün düzenlenen basın toplantısında konuşan EMO Başkan Yardımcısı Tarık Öden, Mecliste 15 dakikalık bir görüşmeyle yasallaştırılan kanunun onaylanmamış olmasının bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Öden, yasanın hazırlık aşamasında iletişim sektöründeki tüm sermaye kesimleriyle görüşülürken, iletişim alanında çalışan 8 bin üyesi bulunan EMO ve sendikaların önerilerine başvurulmamasının, AKPnin sermaye sever anlayışını yansıttığını söyledi.
Aslında yüksek kârdan taviz vermeyen, hafta içi-sonu, günün belirli saatlerini kapsayan tarifeler, operatör içi konuşma indirimleri ile sınırlı kalan, diğer operatörle görüşmelerde ise asimetrik yüksek ücret tarifelerini içeren tarife paketlerine karşı tüketiciyi koruyacak düzenlemelere gereksinim olmasına karşılık, ne yazık ki buna seyirci kalınmaktadır diyen Öden, telefon faturalarında uygulanan sabit ücret, KDV, Özel İletişim Vergisi ve telsiz kullanma ücreti gibi uygulamalarla tüketicinin yolunacak kaz yerine konulduğunu vurguladı.
Telekulakla ilgili düzenleme yok
Öden, iletişim sektörünün kesintisiz, yüksek hızlı, kaliteli, ekonomik, kamu yararını gözeten, yüksek kâr hırsı taşımayan proje ve tesislerle altyapı problemlerini çözmüş ve dışa bağımlılığı azaltan bir hizmet anlayışına göre tesis edilmesi gerektiğini söyledi. GSM telefonlarının SAR değerlerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Öden, SAR değeri yüksek telefonların Türkiyeye girişinin yasaklanmasını istedi.
Yasada Telekulak skandallarıyla ülkenin tamamının dinlemeye takılması gibi insan haklarını ihlal eden uygulamaların engellenmesine ilişkin herhangi bir madde olmadığına dikkat çeken Öden, kamunun güvenle kullanabileceği haberleşme hakkının yasal güvence altına alınması için konuyla ilgili bilgiye sahip tüm toplumsal kesimlerin katkı ve taleplerinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et