3 Eylül 2008 00:00
Beyoğlu Sineması destek bulamazsa kapanacak
Bağımsız filmlere yer veren Beyoğlu Sineması maddi imkansızlıklar nedeniyle kapanmak üzere. Sinemaseverlerin açtığı sitede sponsor bulmaya çalışan sinema, film programından taviz vermek istemiyor.
1989 yılında kurulan, İstiklal Caddesi üzerinde Halep Pasajı içerisinde yer alan Beyoğlu Sineması maddi imkansızlıklar nedeniyle kapanmak üzere. İlçenin kültürel yaşamında önemli bir yeri olan sinema, bağımsız filmlere yer vermesiyle tanınıyor.
Beyoğlu Sineması müdürü Temel Kerimoğlu, Beyoğlu Sinemasının önemini şöyle anlattı: Beyoğlu Sineması yerli-yabancı ayrımı yapmadan dünyanın her ülkesinin filmini oynatır. Sinema seyircisine çok renkli ve nitelikli bir film mozaiği sunmaya çalışıyoruz. Biz diğer sinemalarda yer bulamayan filmlere de önem veriyoruz.
Bağımsız filmlere önem veren sinemaların Avrupanın her ülkesinde olduğunu belirten Kerimoğlu, Türkiyede kendilerine destek verilmemesinden yakınarak, Bizim gibi sinemalara Avrupada devlet destek veriyor, yaşatıyor. 2010 yılında İstanbul, Avrupa Kültür Başkenti olacak ama biz durumumuzla ilgili, Kültür Bakanlığına proje sunup destek istediğimizde ilgi gösterilmedi dedi.
İnternet seyircimizi azalttı
Avrupa Sinemalar Birliğinin üyesi olan sinema, düşen gişe gelirleri dolayısıyla ayakta kalmakta güçlük çekiyor.
Sinemaya azalan ilginin nedenini sorduğumuz Kerimoğlu yıllık seyirci ortalamasının üç yıl önce 120-130 bin civarındayken şu anda 30-40 bine gerilediğini belirterek şunları söyledi:
İlk olarak sinema konusunda belirli entelektüel birikimi olan ve düzenli olarak sinemaya gelen kesim 40 yaş sınırına geldi ve eskisi kadar uğramıyor. Alışveriş merkezlerinin bünyesinde sinemaların olması da seyircimizi azaltıyor. Bir de ekonomik boyutu var tabii, insanlar internetten bedava izleyebilecekken sinemaya gelmeyi tercih etmiyor artık.
Diğer sinemaların da benzer sıkıntılar çektiğini anlatan Kerimoğlu, Broadway Sinemasının maddi sebeplerden kapandığını belirtti.
www.beyoglusinemasikapanmasin.com adresindeki destek kampanyasının tamamen kendi inisiyatifleri dışında, sinemaseverlerin girişimiyle başlatıldığını vurgulayan Kerimoğlu, sinemaya aranan sponsor ile ilgili olarak film programımıza müdahale etmezlerse iyi olur dedi. (İstanbul/BİA)
Onur Açıkgöz
Evrensel'i Takip Et