6 Eylül 2008 00:00
Akbil tarihe karışıyor
İstanbulda toplu taşımada kullanılan akbil yerini İstanbul karta bırakıyor. İstanbullular akbil yerine Vakıfbankın World kartının özelliğini taşıyan İstanbulkardla metro ve otobüse binecek.
Aylardır İstanbulluları akbil ve beşibiryerdelere yönlendiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şimdi de halkı İzmir ve Eskişehirde kullanılan kent kartlara yönlendiriyor.
İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş kentkarta geçileceğini bundan bir yıl önce Beşibiryerdeleri (akıllıbilet) tanıtırken açıklamıştı. Buna rağmen akıllı bilet uygulamasını başlatan İBB bu biletlerin kullanılabilmesi için otobüslerdeki bilet kutularını milyonlar harcayarak değiştirdi.
Kentkarta kredi kartı muamelesi
Daha önce ihalesiz olarak Vakıfbanka verilen ihale diğer bankaların itirazı üzerine iptal edilip yeniden ihale edildi. Yapılan ihaleye Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank katıldı ancak ihaleyi yine Vakıfbank aldı. Böylece İstanbulda sayısı 5.5 milyonu bulan seyahat eden vatandaşlar otobüslere, metroya ve deniz otobüslerine Vakıfbankın Yapı Kredi ile anlaşarak ortak çıkardığı Vakıfbank World ile binecek. Yeni kartın adı da İstanbulcard olacak. Bu uygulama nedeniyle Vakıfbankın yaklaşık 2 milyon adet kredi kartı dağıtacağı belirtilirken, Wolrdcard ile anlaşmalı olduğu için Yapı Kredi Bankası da bu uygulamadan kârlı çıkacağı söyleniyor.
Yeni kart ile vatandaşlar otobüslerin ve metro duraklarının üst kısmında yer alan panele kartlarını gösterip geçecekler. Bu bir çeşit Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) uygulaması gibi olacak. Kredi kartı alabilecek durumda olan yani bu gelire sahip olanlar akbil yerine Vakıfbankın kredi kartını alacak. Böylece İstanbullular ay içinde kullandıkları otobüs, metro ve deniz otobüsleri ücretini aynı alışverişte olduğu gibi ay sonunda ödeyecek. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et