25 Ocak 2012 09:16

HES karşıtları Gölköy’de bir araya geldi

Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyeleri Gölköy’deki platform üyeleri ve köylülerle bir araya gelerek Gölköy’de yapılmak istenen Hidroelektrik Santralleri (HES) ile ilgili toplantılarında neler yapacaklarını planladı.Gölköy Muhtarlar Derneğinde yapılan toplantıya köy muhtarları ve köylü

HES karşıtları Gölköy’de bir araya geldi
Paylaş

Gölköy Muhtarlar Derneğinde yapılan toplantıya köy muhtarları ve köylüler katıldı. HES’lerin verdiği zararı ve bu zararlara karşı köylülerin mücadelesini gösteren film gösteriminden sonra platform adına konuşan Coşkun Özbucak, HES’lerin asıl amacının suyu ele geçirmek olduğunu vurguladı.

Ordu’da yapılan çalışmalardaki deneyimlerin de aktarıldığı toplantıda Coşkun Özbucak, “HES şirketleri ‘kamulaştırma’ iddiasıyla köylüleri tedirgin ederek kandırmaya çalışıyor. Söylediklerinin gerçekliği yok. Kamulaştırma için söyledikleri mahkemece belirlenen yerlerin değer tespiti kararıdır. Bu kararla kamulaştırma yapamazlar. Topraklarınızı satmayın, kiraya vermeyin. Banka aracılığıyla verilen paraları almayın. Tapu ya da noter aracılığıyla yapılmayan satışların önemi yok. Derelerde çalışma yapanlardan belge isteyin ve bu belgeleri okuyun. Jandarmayı çağırarak suç duyurusunda bulunun” şeklinde uyarılarda bulundu.

Toplantıda HES’lerle ilgili gazetelerde yer alan DSİ’nin raporunda ‘suların boşuna aktığı’ iddiası da değerlendirildi. Coşkun Özbucak, suyun boşuna akmadığını, akan suyun yaşamı var ettiğini söyleyerek. “DSİ’nin raporunun gerçeklikle yakından uzaktan ilgisi yok. Bu rapor ile HES’leri yararlı ve gerekli göstermeye çalışıyorlar ama çabaları boşuna” dedi.
Muhtarların ve köylülerin köylerde şirketlere karşı neler yaptıklarını anlattıkları toplantıda 26 Şubat Perşembe günü Karahasan, Aydoğan, Alanyurt, Bulut köylerini kapsayan Uğurlu HES için bilirkişi gelişi ile de değerlendirme yapıldı. Platformun açtığı davada Uğurlu HES için ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilmişti. Mahkeme ‘bilirkişi’ kararı vermesi üzerine platform ve köylüler bilirkişi masrafı için 5 bin TL’yi mahkemeye yatırmıştı.

Toplantıda söz alan köylüler, HES’leri istemediklerini ve engellemek için her yolu deneyeceklerini belirttiler. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Körfezi’nde koli basili sıfırlandı

SONRAKİ HABER

Fukuşima’da saklanan tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...