16 Eylül 2008 00:00

Bolivya şimdilik sakinleşti

Bolivya’da hükümet, geçen hafta 28 kişinin ölümüne neden olan şiddet olaylarının ardından muhalefet liderleriyle anlaştığını söyledi

Paylaş

Bolivya’da hükümet, geçen hafta 28 kişinin ölümüne neden olan şiddet olaylarının ardından muhalefet liderleriyle anlaştığını söyledi. Anlaşmanın başkent La Paz’da, Evo Morales hükümeti ile dört eyalet valisi arasında gece sekiz saat aralıksız süren pazarlıklar sonucunda sağlandığı iddia edildi.
Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ülkenin doğal gaz zenginliğini adil bir şekilde yeniden bölüştürmek ve yerli halkların haklarını artırmak istiyor. Ülkenin ilk yerli lideri olan Morales, toprak reformu ve doğal gaz gelirinin yeniden bölüştürülmesini öngören köklü reformlarını 7 Aralıkta referanduma sunmayı planlıyor.
Doğudaki zengin eyaletlerde odaklanan ABD destekli muhalefet hareketi ise bu planların yumuşatılmasını ve hükümetin cuma günü ilan ettiği olağanüstü hali kaldırmasını talep ediyor. Muhalif valiler ayrıca, kendi eyaletlerinde çıkarılan doğal gazdan elde edilen gelirde ve başka konularda daha fazla söz hakkı istiyor.
Bolivya hükümeti, Pando Valisi Fernando Lopez’i, hükümet yanlısı bir grup çiftçiyi “Brezilyalı ve Perulu kiralık katiller tutarak” katletmekle suçlamış ve valinin tutuklanması emrini vermişti. Pando’da geçen hafta 16 çiftçinin cesetleri bulundu; Bolivya İçişleri Bakanlığı bu hafta sonunda 10 cesedin daha bulunduğunu açıkladı.
Lopez ise iddiaları reddederek, rakip gruplar arasında çatışma yaşandığını iddia etmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Abhazya’da Rus askerine saldırı

SONRAKİ HABER

ABD, Afganistan ve Pakistan’da ‘zor’ durumda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...