16 Eylül 2008 00:00

Kürt sorununda çözümsüzlük!

Maalesef kardeş kavgası hâlâ devam ediyor. Zaman geçtikçe bu çatışmalar sorunları daha da derinleştiriyor. Kin, nefret öfkeyi alevlendiriyor

Paylaş

Maalesef kardeş kavgası hâlâ devam ediyor. Zaman geçtikçe bu çatışmalar sorunları daha da derinleştiriyor. Kin, nefret öfkeyi alevlendiriyor. Sorunlar derinleştikçe, ağırlaştıkça tahammülsüzlük, çaresizlik artıyor. Artık Türkiye’de yaşayan halklar, bu sorunun yarattığı tahribatların sonuçlarına katlanmaya esir olmuştur.
Elbette Kürt sorunu bireysel değildir. Türkiye’nin dört bir yanında gençler ölmektedir. Bu savaşta çıkarı olanlar, ölenlerin kanı üzerinden halklar arasına nifak tohumları atmaktadır. Uzun zamandır bu ülkede savaş isteyenlerin bu gibi saldırgan politikalardan beslendiğini biliyoruz. Bu şoven politikalardan beslenenler, “Kürtleri bitirseydik bu ülke temize çıkardı” demektedir. Elbette ki bu ülkenin halk karşıtı, antidemokratik politikalardan temizlenmesi gerekiyor. Gençlerin küçük gruplar halinde örgütlenmiş olmaları gibi sorunların Kürt sorununda çözümsüzlükten kaynaklandığını biliyoruz. Dilini, kültürünü, kimliğini isteyen gençler, yürütülen yanlış politikalarla çeteleşmenin kucağına itilmiştir. Tüm bu çabalar gençleri pozitivize etmiştir.
Gençler taleplerinden uzaklaştırıldığı gibi artık mahallelerinde bile evlerinden çıkamaz olmuştur. Türkler Kürt mahallelerine Kürtler de Türk mahallelerine giremez olmuşlardır. Bu gibi sorunların, her iki halkı ayrıştırdığı; dolayısıyla Kürt sorunu konusunda çözüm açısından bir araya gelip, sorunun çözümü üzerinde arayışlar içerisine giremedikleri olmuştur. Birlikte hareket etmek yerine ayrı kalıp birbirlerine kin, öfke beslemeleri, bu ‘Kürtleri bitirseydik de kurtulsaydık’ düşüncesini daha da yaygınlaştırmaktadır. Hal böyle olunca ölen askerlerin cenaze törenlerinde, “Vatan sağ olsun” gibi sözler kardeşleşmenin önünde engeldir. Yaratılan bu ortam, gerçeği sisli havaya çevirerek insanların doğruyu görmesini zorlaştırıyor. Görünmekte olan Kürt halkının ulusal demokratik taleplerinin bu kirli savaşa son vereceği, dilin, kültürün bir insani talep olduğudur. Bu talebin insanlığın en büyük iletişim aracı olduğunu, halklar arasında dostluğun, kardeşliğin gelişmesinde büyük önem taşıdığını da biliyoruz. O yüzden Kürt dili eğitim dili olursa kin, nefret, öfke son bulacaktır. Ve Kürtçe eğitim dili, dostluğun ve kardeşliğin kanalını açmış olacaktır.
Özdal Yüzer/Antalya
ÖNCEKİ HABER

Sayın Mahçupyan’a bir öneri

SONRAKİ HABER

Kırklareli’nde çeşmelerden kokulu sarı su aktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...