17 Eylül 2008 00:00
Turuncu Devrimde beklenen son
Ukraynada 2004 yılında gerçekleşen Turuncu Devrim sonrasında kurulan koalisyon hükümeti dün resmen sona erdi. Ukrayna Parlamento Başkanı Arseni Yatseniuk, milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, Demokratik kuvvetler koalisyonunun sona erdiğini resmen ilan ediyorum dedi. Bu açıklamayla, Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ile Başbakan Yulya Timoşenkonun partileri arasındaki siyasi boşanma gerçekleşmiş oldu.
Yuşçenko ile Timoşenkonun partileri arasındaki koalisyon anlaşması gereği, Timoşenkonun istifa etmesi ve yeni hükümet kurulana kadar görevine vekaleten devam etmesi gerekiyor. Ancak 30 gün içinde yeni bir hükümet kurulamazsa ülkede seçime gidilecek.
Yuşçenko ile 2009 sonu ya da 2010 başında yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinde karşısına rakibi olarak çıkması beklenen Timoşenko arasında bir süredir devam eden anlaşmazlıklar, ağustos ayındaki Rus-Gürcü çatışması sırasında zirveye çıkmıştı. Yuşçenko, Gürcistan savaşında, Timoşenkoyu Rusyaya yeterince tepki göstermemekle suçlamıştı. Uzmanlar, Batı yanlısı koalisyonun çökmesinin, eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Ukraynada yeni bir siyasi dönüm noktası olacağı ve Rusya yanlısı politikaların ağırlık kazanacağı yorumunda bulunuyor. Dört yıl önce ABD destekli Turuncu Devrim ile işbaşına gelen koalisyon, Rusyanın desteklediği başkan adayına karşı zafer kazanmıştı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et