25 Eylül 2008 00:00
Anadolunun dergi hazinesi - 3
Kıyı: Kurucusu Ahmet Selim Teymur olan dergi, edebiyat yaşamına yirmi iki yıldır hizmet ediyor. Kıyı ile bütünleşen değerler olarak, yitirdiğimiz Gündoğdu Sanımer, M. Naci Özkan ve Rasim Şimşeke de kimlik sayfasında yer veren dergi, böylece kadirbilirliğini de göstermiş oluyor. Derginin yayını süresince özverisi, titizliği ve geçmişteki değerleri unutmayışıyla bilinen şair-yazar Ahmet Özerle birlikte Fethi Yılmaz, Ali Mustafa ve Mustafa Reşit Sümerkan dergiyi yönetiyor. Atardamar bölümünde yer verdiği sanatçılar, çıktıkları dönemde işlevi yadsınamayacak dergiler ve ele aldığı diğer konularla edebiyatımıza belge ve bilgi aktarımı yapan dergi, bir anlamda da bellek görevi üstleniyor. Özellikle Karadeniz Bölgesinin tüm değerlerine sahip çıkıyor. Trabzon'da iki ayda bir yayınlanan dergi, dopdolu bir içerik ve özenle yapılan sayfa düzenlemeleri sonucunda, büyük kentlerde çıkan dergilere bile örnek olabilecek bir nitelik taşıyor. Sayfalarında edebiyat ürünlerinin ve görsel malzemenin dengeli bir biçimde yer alması, güncelin ve geçmişin izlenmesine olanak sağlanması, Kıyıyı diğer dergilerden farklı kılıyor. (İletişim: P.K. 183 Trabzon)
Akdeniz Edebiyat: Sanatçısı çok olup, örgütü bulunan kentlerimizden biri de Antalyadır. Kurucusu Faruk Demirel, yöneticileri ise Emrah Demirelle Mehmet Büyükarı olan ve beşinci sayısı yayınlanan dergi, işte bu kentte çıkıyor. Geniş bir yazar katılımıyla çıkan dergi, edebiyat ürünlerinin yanı sıra yerel değerleri, çocukları ve sosyal konuları içeren düşünce yazılarına da yer veriyor. Özenli bir iç düzenleme ve içerikle çıkan dergi, iki ayda bir yayınlanıyor.
(İletişim: 100. Yıl Blokları İhsan Ünsal Apt.No:56 Kat:7 No:15 Antalya)
Çalı: 100. sayısını Mart 2008de deviren dergi, Zeki Oğuz ve kızı Şafak Oğuz yönetiminde yoluna devam ediyor. Mevlânanın kenti olan Konyanın dağ köylerine kadar giderek insanları, özellikle Yörükleri yaşadığı toprağın koşullarıyla birlikte hem görüntüleyen, hem de bütünlüklü olarak dergi sayfalarına ve kitaplara döken Zeki Oğuz, önce hikâyeci ve fotoğrafçı, sonra da şair ve araştırmacı yazar. Kızı ise dergiyi dergi yapan gizli bir kahraman, aynı zamanda fotoğraf çekiyor. Bu özellikler dergiye yansıyınca, doğal olarak zengin kaynaklar ve değişik insan manzaraları önümüze çıkıyor. Yerel sanatçıları göz ardı etmeden dengeli bir yayın sürdüren Çalı dergisi, aylık olarak çıkıyor.
(İletişim: Şerafettin Cad. Zenginhan No:16 Konya)
Yazılıkaya: Aylık şiir yaprağı olarak çıkan dergide, doğal olarak şiir, şiire, şaire ve kitaba ilişkin yazılar yoğunluklu bir yer tutuyor. Yıllarını sanata vermiş olan sanatçılardan gazeteci, şair-yazar Rahmi Emeç, öykü yazarı K. Erol Büyükmeriç tarafından yönetilen dergi, ürün seçimine özen göstererek, üçüncü yayın yılını sürdürüyor.
(İletişim: Rahmi Emeç P.K. 19 Eskişehir)
Tay: Karabük Kültür ve Sanat Derneği tarafından çıkarılan dergiyi, Halil Nihat Yıldız ve Gülderen Canyurt yönetiyor. Adını, şair-yazar İbrahim Yıldızın bir şiirinden alan dergi, amatör bir ruhla yayın yapıyor. Aynı zamanda Halil Nihatın özverili çalışmaları sonucunda, babası İbrahim Yıldızın anı ve ürünlerinin yeniden ele alınıp değerlendirilerek günümüze de aktarımı sağlanıyor.
Derneğin yaptığı festivaller ve diğer etkinlikler yoluyla, dergi adının geniş bir çevrede duyulup tanınması gerçekleştiriliyor. Ağırlıklı olarak edebiyat ürünlerine sayfalarını açan Tay, Ekim 2008 sayısıyla sekizinci yılını tamamlamış oluyor.
(İletişim: P.K. 10 78100 Karabük)
Beşparmak: Beşparmak Kültür Sanat ve Kütüphaneciliği Geliştirme Derneğinin yayın organı olarak çıkan dergiyi, dernek adına Yaşar Akçay ve Talat Avcı yönetiyor. Edebiyatın her türüne yer veren dergiye yazar katılımı oldukça zengin. Çeşitli konularda yaptığı dosya çalışmaları, belgesel bir özellik taşıyor. İki ayda bir yayınlanan ve on dokuzuncu yılını süren dergi, kendini yenileyerek yolunu sürdürüyor.
(İletişim: P.K. 39 Söke-Aydın)
Güney Rüzgarı: Hatayın en eski dergilerinden biri olan Güney Rüzgarı, on bir yıldır yayın yaşamında. Mehmet Ali Solak ve Suat Özgülün yönettiği dergide, edebiyatın yanı sıra kentin her türlü sorununa geniş bir biçimde yer veriliyor. Yerel sanatçılara sayfalarını açarken, gelenek, görenek, kentin doğal, toplumsal ve kültürel kaynaklarını araştıran ve incelerken yazıların da dergide önemli bir yer tuttuğu görülüyor. Hatayda Gelişen Olayları takvimsel bir düzenle vererek kronolojik bir zenginlik kazandıran dergi, aylık olarak yayınını sürdürüıor.
(İletişim: Silahlı Kuvvetler Cad. No: 20/c Antakya-Hatay)
Taflan: Üç aylık şiir dergisi olarak Antakyada yayınlanan dergiyi Mithat Deliağa ile Faruk Bal yönetiyor. Kimliğinde belirttiği gibi, ağırlıklı olarak şiire yer veriyor sayfalarında. Kendini: Taflan bir içtenliğin ürünüdür. Yalnızca Antakya ile yetinmeyen, kapılarını Türkiye sathına açan bir dergidir diyerek tanımlıyor. Bu anlayışla da yayınını sürdürüyor.
(İletişim: P.K. 125 Antakya-Hatay)
Dar Sokak: Çıkış nedenini; Dar Sokak, Hataydaki usta şairleri gençlerle buluşturma misyonu biçmiştir kendine. Neredeyse her eve ve her işyerine girme gibi bir iddiamız olacak. Bundan sonra aylık olarak çıkmayı hedefliyoruz diyerek açıklayan, Antakyada aylık ve sekiz sayfa olarak yayınlanan dergiyi Sevcan Altunöz ve Besim Altunöz yönetiyor. İkinci sayısı Eylül 2008de çıkan derginin gelişimine zaman içinde tanık olacağız.
(İletişim: P.K. 16 Antakya-Hatay)
Sarızeybek: Söke Şair ve Yazarlar Derneğinin iki aylık yayını olarak çıkan dergi, dernek adına Tülay Sarayköylü ve Oyhan Hasan Bildirki tarafından yönetiliyor. Yer verdiği şiirlerin çokluğuyla dikkat çeken dergi, dernek üyelerinin şiirlerini ince elekten geçirmeden yayınlıyormuş izlenimini veriyor. Sade kapaklar içinde yayınını sürdüren dergi, beşinci yılını sürüyor.
(İletişim: Konak Mah. Kavakdibi Cad. Tuntaş İşhanı Kat:2 No: 217 Söke)
Güngör Gençay
Evrensel'i Takip Et